På julaftonsmorgon 2022 kom den då sexåriga flickan in till akuten i Lund med livshotande frätskador efter att ha fått i sig ättika. Foto: TT/Johan Nilsson

Ättiksfallet överklagas – av både åklagare och advokater

Uppdaterad
Publicerad

De fällande domarna i det uppmärksammande ättiksfallet överklagas. Kammaråklagare Ingegerd Jigin vill att de två föräldrarna döms på samtliga åtalspunkter och att straffen på åtta års fängelse skärps till minst tio år.

Skånska Dagbladet var först med att berätta att åklagaren vill att mamman och pappan även ska dömas för att ha orsakat att flickan blev nedkyld till 33,9 graders kroppstemperatur.

– Flickan har ju blivit stympad för livet. Det var knappt att hon överlevde. Det menar jag gör att det samlade straffvärdet är högre än 8 år, säger åklagaren Ingegerd Jigin till SVT Nyheter Skåne.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Även föräldrarnas advokater har nu valt att överklaga domen, något Skånska dagbladet rapporterat om. Enligt mammans advokat saknas det bevisning för att flickan fått i sig ättikan genom en brottslig gärning. Pappans advokat ifrågasätter att flickas uppgifter haft ett högt bevisvärde i tingsrätten, då flickan själv sagt i flera förhör, med till exempel socialtjänsten, att hon själv druckit ättikan.

Föräldrarna själva överklagar också domen.

Julen 2022

Den då sexåriga flickan var nära döden när hennes pappa tog henne till barnakuten i Lund natten till julafton 2022.

Kroppen var full av blåmärken och gamla ärr. Hon hade obehandlade frakturer, märken efter en stor brännskada och vägde långt under genomsnittet för en sexåring. Enligt åklagaren hade hon utsatts för kraftig undernäring eller svält.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både utredaren och pappans syster har sökt efter svar kring varför flickan i Eslöv förgiftats med ättika. I videon får du veta mer vad som hände flickan. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet