Foto: Anders GrönlundVisa alla (4)
Visa alla (4)

Åldringar rånade och misshandlade – två personer anhållna

Uppdaterad
Publicerad

Ett äldre par i 90- respektive 85-årsåldern utsattes för ett grovt rån på en gård i Vollsjö i Skåne på torsdagskvällen. Senare på kvällen greps två personer misstänkta för rånet.

Larmet kom in vid 18-tiden.

– Paret är båda slagna och utsatta för våld av en eller båda av de här gärningspersonerna. Och sedan även hotade med kniv, säger polisens presstalesperson Richard Lundqvist.

Det äldre paret tvingades lämna värdesaker ifrån sig. Gärningspersonerna lämnade sedan brottsplatsen i en bil. Mannen i 90-årsåldern fick föras till sjukhus i ambulans. Polisen har inga uppgifter om hur svårt skadad han är.

Två personer greps i Malmö

Vid 20-tiden på kvällen kunde polisen gripa två personer, en man i 30-årsåldern och en kvinna i 20-årsåldern, misstänkta för rånet. Personerna greps i en bil i Malmö och anhölls senare. Under natten har det genomförts en teknisk undersökning i det äldre parets bostad och de anhållnas bil är tagen i beslag.

Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson

De anhållna är kända av polisen sedan tidigare  och polisen säger att det är tack vare bra vittnesuppgifter som man kunde göra gripandet.

– Vi fick uppgifter om ett fordon och efter ett kort förföljande kunde vi stoppa bilen, säger Ewa-Gun Westford, Skånepolisens presstalesperson.

Polisen ska nu utreda om de misstänkta kan kopplas till fler av den senaste tidens rån på ensliga gårdar på Österlen. Tillvägagångssättet liknar de våldsamma rån som den senaste tiden inträffat vid avlägsna gårdar i trakterna kring Österlen – Tomelilla, Borrby och Trelleborg.

Tre fullbordare rån och ett försök

Enligt polisen handlar det om en eller flera aggressiva personer som kör in med bil vid gårdsplanen och som därefter försöker ta sig in i avsides belägna bostäder på Österlen.

-De här rånen – tre fullbordade och ett försök – har alla våldsamma inslag av ganska grov karaktär. Trots det har målsäganden varit behjälpliga med bra uppgifter och signalement, säger Ewa- Gun Westford.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gårdsrånen i Skåne

Mer i ämnet