De tre tilltalade i fallet om gårdsrånen i Skåne döms till fängelsestraff. Foto: Johan Dernelius/SVT

Fängelse för gårdsrånare på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Fängelse – så lyder domen för rånartrion som har pekats ut för en serie rån i avsides belägna bostäder på Österlen och Söderslätt i Skåne. Försvarsadvokat Johan Sjöström menar dock att domen kommer att överklagas och att bevisen mot hans klient har varit otillräckliga.

Advokat Johan Sjöström företräder den 31-åriga man som är en av tre personer som nu döms för gårdsrånen. Han menar att de bevisbördan mot hans klient har varit bristfällig och att de därför kommer att överklaga domen.

– Det finns ingen teknisk bevisning som binder honom till brottsplatserna, utan man bygger det på en medtilltalads uppgifter.

Gårdsrånen i Skåne

Johan Sjöström tror att hovrätten kommer att göra en annan bedömning än den tingsrätten har gjort.

– Vår förhoppning är att åtalet i dess helhet ska ogillas i hovrätten, säger Johan Sjöström.

Fängelsestraff för samtliga

Åtalet har omfattat tre fall av grovt rån, rån, rånförsök och försök till grov stöld, som ska ha utförts av två män, 24 respektive 31 år, och en 19-årig kvinna. Åklagaren har bedömt att flera av rånen som grova eftersom försvarslösa människor utsattes för kraftigt våld.

Ystad tingsrätt dömer nu 31-åringen till sex och ett halvt års fängelse, medan 24-åringen får ett år och åtta månaders fängelse. Den 19-åriga kvinnan döms till tre års fängelse. I domen har dock samtliga friats från åtalet om grovt rån. Detta eftersom våldet som har använts inte har varit livsfarligt eller orsakat svår kroppsskada.

Johan Länström, advokat till de två målsägarna Carl Piper och Leif Sjöström, tycker att domen var väntad.

– Domen ligger i nivå med mina gissningar. Det är ganska hårda straff de får alla tre, även om de inte är så hårda som åklagaren har yrkat. Hade det varit fråga om grovt rån så hade det kanske blivit sju eller åtta år, säger Johan Länström. ​

Advokat Johan Länström företräder målsägare Carl Piper och Leif Sjögren. Foto: Johan Länström

Frias för rån mot greve

I fallet greve Carl Piper på Högestad gods, så frias både 31-åringen och 24-åringen. Tingsrätten anser att det inte finns någon teknisk bevisning som binder de två männen till brottsplatsen.

Rån på flera platser i Skåne

Den våldsamma rånturnén tog sikte på avlägsna skånska gårdar i januari i år. Rånen och rånförsöken skedde i Fuglie, Tomelilla, Borrby, Löderup, Högestad och Vollsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gårdsrånen i Skåne

Mer i ämnet