Leif Sjögren utsattes för de brutala gårdsrånarna i sitt hem i januari. Foto: Johan Dernelius/SVT

Leif utsattes för brutala gårdsrånare: ”Kändes att något inte var rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan faller domen mot tre personer som är misstänkta för en våldsam rånturné i januari i år. Rånen riktade in sig på äldre personer på gårdar i södra Skåne.

– Jag försökte trycka undan och dra igen dörren, men jag klarade inte det, säger 73-åriga Leif Sjögren som blev överfallen och rånad på sin gård utanför Trelleborg.

I januari lade Leif Sjögren upp en Blocketannons om en lantbruksmaskin. Veckan därpå kom tre personer för att hämta maskinen.  

– Det kändes i magen att någonting inte var rätt. De kom med en Volvo och skulle hämta en maskin som väger 2000 kilo, säger Leif Sjögren. 

Gårdsrånen i Skåne

Överfölls i sitt hem

Trion tryckte in Leif Sjögren i hans hus och började genomsöka det. Ganska snart hittade de familjen Sjögrens kassaskåp, som de försökte släpa ut till bilen. Längs vägen förstörde de dörrar och golv. Eftersom kassaskåpet vägde närmre 250 kilo fick rånarna inte med sig det in i bilen. Istället fick de med sig andra värdesaker.  

– Min guldklocka som jag fått efter 25 års tjänst i kommunen och några tusen i kontanter. De förstörde också två iPads genom att slå dem mot kassaskåpet, berättar Leif Sjögren.

Överfallet i hans hem i Fuglie har satt sina spår hos honom.  

– Jag har blivit mer observant om där är något ovanligt ljud, och om jag ser en sådan Volvo, då känns det konstigt. Men det händer saker hela tiden, livet går vidare, säger Leif Sjögren. 

Ystads tingsrätt avgör målet

Den 9 juli väntas fallet med gårdsrånen avgöras.

Åklagaren bedömer flera av rånen som grova eftersom försvarslösa personer utsatts för kraftigt våld. Åklagaren lyfter också fram att trion agerat systematiskt genom att välja ut äldre försvarlösa personer som bor avskilt där risken för att bli upptäckta eller avbrutna är liten.

Enligt åtalet utfördes rånen av en trio bestående av två män och en kvinna. 

Det första rånet var det mot Leif Sjögren. Att rånarna påstod att de ville titta på en vara som var utannonserad på Blocket var den metod som de sedan använde vid fler rån. 

Utsatte äldre par för grovt våld

Övriga rån och rånförsök skedde i Tomelilla, Borrby, Löderup, Högestad och Vollsjö och rånarna ska bland annat ha kommit över stora mängder kontanter.

Vid det sista rånet, i Vollsjö den 30 januari, utsattes ett äldre par för grovt våld. Mannen slogs ner och misshandlades så svårt att han förlorade medvetandet. Kvinnan hotades med kniv mot sitt bröst för att hon skulle förmås öppna ett kassaskåp och överlämna bankkort och koder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gårdsrånen i Skåne

Mer i ämnet