Harakärrsgården i Åkarp, Burlövs kommun, ska specialgranskas av Inspektionen för vård av omsorg efter de många dödsfallen i covid-19. Foto: Gunilla Fritze

Äldreboenden i Burlöv specialgranskas efter tio dödsfall i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Det ska klargöras varför vissa äldreboenden haft många dödsfall i covid-19. Inspektionen för vård och omsorg begär nu in patientjournaler från boenden som de anser behöver specialgranskas. Kommundirektören i Burlöv välkomnar en granskning.

Det finns 91 särskilda boenden i Sverige som Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ska specialgranska. Två av dem finns i Burlövs kommun; Harrakärrsgården i Åkarp och Boklunden i Arlöv. Här har tio brukare med konstaterad covid-19 avlidit.

– Vi tycker det är bra att vår verksamhet granskas, säger Lars-Åke Ståhl, kommundirektör i Burlöv.

Han berättar att Ivo har begärt in tio patientjournaler från Harakärrsgården och tio från Boklunden.

– Det det skönt för medarbetarna att få klarlagt vad som har skett sedan pandemin bröt ut i våras, säger Lars-Åke Ståhl.

Rädsla bland personalen

Anställda på Harakärrsgården berättade i slutet på april för SVT Nyheter Skåne att de var rädda och oroliga när flera boende, som smittats av corona, hade avlidit.

Fackföreningen Kommunal anmälde Burlövs kommun eftersom det dröjde omkring två veckor innan huvudskyddsombudet fick information om att det fanns coronasmitta på Harakärrsgården. Kort därefter kom uppgifter om att det även fanns smittade och döda i covid-19 på kommunens äldreboende Boklunden i Arlöv.

– Det blev hektiskt under några veckor och vi visst behöver vi rannsaka både vårt agerande och våra handlingsplaner, säger Lars-Åke Ståhl.

Han säger att kommunledningen under hösten ska gå igenom sin krisledningsplan för att se om den håller för en framtida situation, liknande den som varit under coronapandemin.

Det är hittills elva brukare på Harakärrsgården som konstaterats smittade av corona, tio på Boklunden och en anställd inom hemtjänst/hemvård i Burlövs kommun.

Sex boenden i Skåne ska granskas

Det är sammanlagt sex särskilda boenden i Skåne som Ivo ska göra en fördjupad granskning av. Det är Boklunden och Harakärrsgården i Burlöv, Husiegård och Hylliehemmet i Malmö samt Östergård och Allögården i Kristianstad.

– Vi bedömer att förutsättningarna för individuell bedömning och behandling generellt är relativt goda, och framför allt har läget förbättrats under pandemins gång. Men det finns ett mindre antal kommuner och boenden där vi fått indikation på att vård och behandling inte alltid har genomförts på rätt sätt eller där det finns betydande risk för att så inte sker, säger Sofia Wallström, generaldirektör IVO.

Valltorp i Helsingborg är ett specialfall

”I Helsingborg har det konstaterats Covid 19 smitta, men där har vi redan ett pågående tillsynsärende som vi öppnade i början av tillsynen inom äldrevården”, skriver Christina Carlsson, enhetschef för Ivo i Skåne, Blekinge och Kronoberg i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

Det värst coviddrabbade särskilda boendet finns i Helsingborg.

SVT Nyheter Helsingborg har berättat att omkring 30 brukare med covid-19 som bott på Valltorp har avlidit under våren. Det är nästa hälften av samtliga boende på Valltorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer