Oksana och Zlata flydde till Skurup – männen fick stanna i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I ett radhus på 90 kvadratmeter i Skurup bor nu fem kvinnor och tre barn från Ukraina. Alen Kaljaca tog i fredags bilen ner till ukrainska gränsen för att hämta fruns släktingar. Nu planerar han fler resor för att hjälpa flyktingar till säkerheten i Sverige.

För några dagar sen var de i Lutsk i nordvästa Ukraina. Nu sitter fem kvinnor och tre barn i ett radhus i Skurup.

– Ingen vet vad som väntar dem. De mår inte speciellt bra och vill bara återförenas med sina familjer. De är glada att vara här men de vill tillbaka, säger Alen Kaljaca.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Alen Kaljaca hämtade i helgen fruns släktingar på en polsk-ukrainska gränsen. Efter ett dygn i bil och på båt är de nu i Alens radhus i Skurup. Men männen fick inte följa med.

– Kvinnorna och barnen satt och väntade på gränsen och fick då beskedet att män får inte lämna Ukraina och en familj vände tillbaka. Tre familjer fick gå över till fots till den polska sidan – utan männen. Nu är de här, säger Alen Kaljaca.

Fått mycket hjälp

Här i Skurup är kvinnorna och barnen säkra men mycket oroliga. Men de har också fått mycket stöd och hjälp.

– En kvinna från byn kom och lämnade saker och kläder specifikt till de här tre barnen. Folk har swishat in och vill bidra till resepengar och uppehåll, säger Alen Kaljaca.

Planerar en ny resa

Nu planerar han en ny resa för att hjälpa flyktingar till säkerheten i Sverige.

– Flera personer har velat ställa upp med transport. Jag har fått två bussar och sen sex bilar än så länge med chaufförer, där de erbjuder sig att åka med mig till gränsen och hämta fler personer, säger Alen Kaljaca.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet