Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Ahnelöv, 38 år, i Malmö har drabbats av den allvarliga muskelsjukdomen ALS. Familjen är ett stort stöd i kampen mot sjukdomen. Foto: Åsa Wendel/SVT

Alice mamma har ALS: ”Vill leva som andra gör”

Uppdaterad
Publicerad

Det började med en fot som inte ville lyda. Sedan blev det svårt att tala och svälja. I våras fick tvåbarnsmamman Cecilia Ahnelöv, 38 år, i Malmö reda på att hon drabbats av den allvarliga muskelsjukdomen ALS.

Cecilia Ahnelöv orkar inte lika mycket som tidigare och familjen har nyligen flyttat till ett hus där det inte finns trappor och höga trösklar. Allt för att underlätta i Cecilias vardag.

Familjen är ett stort stöd och allt är ok att prata och fråga om.

– Man tappar fler och fler muskler hela tiden. Man blir svagare och svagare. Och till sist dör man av det, berättar Cecilias dotter Alice Ahnelöv, 9 år.

Hur känns det?

– Det känns konstigt. Väldigt många barn tänker att tänk om min mamma skulle dö. Och sedan så vet vi att det kommer hända. Det är sorgligt, säger Alice Ahnelöv.

Familjen Ahnelöv hemma i soffan i Malmö. Foto: Åsa Wendel/SVT

Hur känns det att vara mamma när man är allvarligt sjuk?

– Man känner att man inte räcker till, säger Cecilia Ahnelöv.

Det finns inget inget botemedel mot sjukdomen och därför tycker familjen Ahnelöf att det är viktigt att fler får lära sig mer om ALS så att hjälpen ska kunna bli bättre.

Hör Cecilia och hennes dotter Alice, 9 år, berätta mer om sjukdomen i klippet. Du kan också se ett längre reportage i Lilla Aktuellt och det hittar du här.

ALS

Varje år drabbas ett par hundra svenskar av förlamningssjukdomen ALS, amyotrofisk lateralskleros. Det är en ovanlig sjukdom där nervceller som styr viljemässiga rörelser från hjärnbark till ryggmärg och från ryggmärg till muskel, degenererar och dör.

Tidiga symtom kan vara svaghet i till exempel en fot eller en arm, sluddrighet i talet och svårigheter att svälja. Successivt tilltar förlamningarna. Andningsmuskulaturen drabbas och behovet av hjälp och omvårdnad blir betydande. Känseln och övriga sinnesfunktioner brukar inte påverkas.

Det finns idag inget botemedel mot ALS men det finns läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet vilket även kan lindra vissa symptom.

Källa: Nationalencyklopedin och ALS Förbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.