Personal vittnar om att alkoholberoende mår sämre under pandemin. Foto: Stina Stjernkvist /TT

Pandemin slår hårt mot alkoholberoende

Publicerad
Bokade besök på beroendemottagningar i Skåne blir färre. Samtidigt vittnar personal om att de som lider av alkoholproblem mår allt sämre under den rådande pandemin.

De som har alkoholproblem kan välja att vända sig till en beroendemottagning för stöd och hjälp. Men under coronakrisen har de planerade besöken blivit färre.

– Vi har mycket fler akuta besök, man kommer till akuten och vill ha en poliklinisk avgiftning, säger Graciela Fiorentino, överläkare vid beroendemottagningen Rådmannen, i ett pressmeddalnde

Återfall för hemmajobbare

Och även om besöken minskar så vittnar personalen om att patienterna mår allt sämre under pandemin. Graciela Fiorentino menar att många återfall sker för de som jobbar hemifrån och som är isolerade.

– Det handlar om de som använder alkohol som stresshantering, ångesthantering och för att hantera sömnproblem, säger Åsa Lundvall, enhetschef på vuxenpsykiatrimottagningen beroende Triangeln.

Under coronakrisen har det varit svårt för patienterna att göra fysiska besök hos sina behandlare. Istället har mycket av kontakterna skötts via telefon eller video. Och Graciela Fiorentino menar att detta inte är hållbart för alla patienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet