Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Köer till ersättningsbuss i Lund på torsdagsmorgonen. Foto: Helene Blob/ video: Mikael NilssonVisa alla (6)
Visa alla (6)

Tågtrafiken stoppades i ett halvt dygn

Uppdaterad
Publicerad

Vid 18:30-tiden på onsdagen stoppades all tågtrafik mellan Malmö och Lund på grund av ett signalfel. Det tog ett halvt dygn för Trafikverket att hitta och åtgärda felet.

Först klockan 9 på torsdagsförmiddagen kunde de första tågen börja rulla igen.

– Felet är avhjälpt nu, berättade Anna Fjellner, pressansvarig på Skånetrafiken. Vi hoppas att tågen ska kunna börja rulla enligt prognos.

Trafikverket uppgav på sin hemsida att ”tågtrafiken i hela södra Sverige påverkas” av tågstoppet. Bussar sattes in i begränsad omfattning eftersom det var svårt att få tag i tillräckligt många bussar.

– Vi har mellan 15 och 20 bussar som rullar mellan Malmö och Lund under torsdagsmorgonen, sa Anna Fjellner.

Stopp hela natten

Tågtrafiken stoppades vid 18:30-tiden på onsdagen. Orsaken var ett omfattande signalfel. Enligt den första prognosen skulle trafiken komma igång klockan 4 på morgonen men vid 03.40-tiden uppgav Trafikverket att starten skjutits fram till klockan 09.00 på torsdagsmorgonen.

Foto: Gösta Backlund

Under natten lyckades man lokalisera problemen till ett kabelfel. Trafikverket meddelade också att det var svårt att få tag på tillräckligt många bussar som ersättning för inställda tåg och uppmanade resenärer att hitta andra resealternativ.

– Det har varit ett stort fel så resenärerna kommer att behöva ha tålamod med följdförseningar, sa Sara Lindström på Trafikverkets pressjour på torsdagsmorgonen.

Förutom ersättningsbussar så har Skånetrafiken förstärkt med personal som hjälper till att koordinera resenärer.

Enligt Skånetrafiken är det svårt att få överblick hur svåra efterverkningarna kommer att bli för torsdagens trafik.

– Det är för tidigt att summera hur svåra konsekvenserna av det här har varit, sa Anna Fjellner på torsdagsförmiddagen. Det får vi återkomma till under dagen.

Långa bussköer efter morgonens tågstopp mellan Malmö och Lund. Foto: Gösta Backlund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer