Birgitta Södertun (KD), Carl-Johan Sonesson (M), Birte Sandberg (C) och Gilbert Tribo (FP) samarbetar i regionen. Foto: Mattias Bolin

Alliansen samarbetar i regionen

Uppdaterad
Publicerad

De borgerliga partierna kommer att göra gemensam sak i regionpolitiken, förklarade man på tisdagen.

De kommer att presentera ett eget gemensamt budgetförslag för 2015. Och det kommer inte att innehålla något skattehöjningsförslag.

– Om ett förslag om skattehöjning vinner gehör i regionfullmäktige kommer det att bli en veritabel skattechock med skattehöjningar såväl nationellt, regionalt som i flera skånska kommuner, säger Carl Johan Sonesson (M) Det kommer dels att drabba skåningarnas privatekonomi direkt, men också bromsa den ekonomiska tillväxt som ger oss möjlighet att på ett hållbart sätt satsa mer på bland annat den skånska sjukvården.

Valet i Skåne 2014

I praktiken innebär det att läget blir snarlikt det som föreligger på riksplanet. Det vill säga att SD blir tunga på vågen och kan välja att stödja en eventuell alliansbudget, och på så vis fälla S och MP:s alternativ.

Henrik Fritzon (S) har flera gånger upprepat att han inte är intresserad att bli regionstyrelseordförande om ett annat budgetalternativ röstas igenom. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick till val på en skattehöjning.

S och MP har tillsammans fler röster än alliansen, så om SD lägger ner sina röster vid budgetvoteringen är det troligt att minoriteten får igenom sin budget eftersom V troligtvis inte stöder en alliansbudget, menar statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet