Foto: SVT

Anhöriga om livet på Frösundas äldreboende: ”Ett helvete”

Uppdaterad
Publicerad

De anhöriga beskriver livet som ett helvete efter att Frösunda Omsorg AB tog över äldreboendet Orion i Lomma våren 2016.

– Under det ett och ett halvt året har min mamma brutit näsan, brutit foten, knäckt revbenen och brutit höften, säger Annika Rejmer.

Annikas mamma Laila Barkenå har nyligen kommit hem från Lund efter en höftoperation. Sonen Richard Rossborg berättar att Laila trivdes bra på ortopedavdelningen och vägrade åka tillbaka till äldreboendet.

– Hon slutade helt enkelt att ta sin medicin för att slippa komma hit, säger Richard Rossborg.

TV: Här är hela SVT Nyheter Skånes inslag

Men nu är Laila, som har en Parkinsonliknande sjukdom, tillbaka på Orion. Hon har svårt att tala och under intervjun kommer tårarna och hon skriker högt: hjälp mig!

– Vi ska hjälpa dig. Vi gör allt vi kan, säger barnen.

Klagomål från anhöriga

Flera anhöriga har samlats på äldreboendet Orion. De har haft ännu ett möte med företrädare för Frösunda och Lomma kommun. Och ännu en gång har de fått höra att det ska bli bättre.

LÄS MER: Frösundas chef: ”Inte nöjd med verksamheten”

Samtliga äldreboenden i Lomma drivs av Frösunda omsorg, som ägs av ett riskkapitalbolag med säte i Luxemburg. Sedan Frösunda vann upphandlingen av Lommas äldreboenden har socialförvaltningen fått ta emot mängder av klagomål från anhöriga.

Jan Lindströms mamma Ruth gick bort i sjukdomen ALS tidigare i år. Hon bodde sin sista tid på Orion i Lomma, förlamad och utan möjlighet att kommunicera.

– Jag har gråtit floder av sorg och skräck, säger Jan Lindström, som säger att han ofta spenderade åtta timmar om dagen på Orion vid sidan av sitt ordinarie arbete inom sjukvården.

Jan Lindströms mamma Ruth gick bort i sjukdomen ALS tidigare i år. Foto: SVT

Han drabbades till slut av utmattningsdepression och blev sjukskriven. Personalen på Orion hade inte tid att sköta hans mamma, säger han.

– Bemanningen var helt undermålig. Den var inte gjord för att ha någon kvalitet, säger Jan Lindström, som dokumenterat nästan 500 avvikelser – händelser som bryter mot Frösundas avtal med Lomma- i omsorgen av hans mamma.

Han berättar att mamman bajsade på sig när personalen inte hade tid att ta henne till toaletten.

– Jag fick själv lyfta upp henne med liftband i sängen och tvätta av henne nertill. Det är inte vad jag vill göra med min mamma, säger Jan Lindström.

”De gamla har rätt till värdighet”

Annika Rejmer är lektor i juridik vid Uppsala universitet, men spenderar en hel del tid hos sin mamma i Skåne. Nu förbereder hon en JO-anmälan av vanvården av hennes mamma Laila.

LÄS MER: Bottenbetyg till Lommas äldreboenden

– Det här lever inte ens upp till det grundläggande som anges i socialtjänstlagen, alltså att de gamla har rätt till värdighet. Det är ovärdigt att inte få hjälp att gå på toaletten och att tvingas göra på sig, säger Annika Rejmer.

Frösundas operativa chef för hela Sverige, Katarina Hamnström. Foto: SVT

Frösundas operativa chef för hela Sverige, Katarina Hamnström, säger att hon inte är nöjd med företagets verksamhet i Lomma.

– Nej det är jag inte. Jag tycker att vi skulle ha kommit mycket längre i vårt förändringsarbete.

Men uppgiften om att de boende kan få vänta en timme på att gå på toaletten är en nyhet för henne.

– Att få vänta några minuter kan inträffa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.