Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu har coronasmittan letat sig in på äldreboenden även i länet, under söndagen upptäcktes ett fall i Östersunds kommun. Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ännu ett dödsoffer i covid-19 på äldreboende i Skåne

Uppdaterad
Publicerad
En person på ett äldreboende i Kristianstad har dött på grund av coronasmitta. Det är det andra fallet på en vecka.

Omsorgsförvaltningens chef Camilla Gärdebring vill inte säga om de båda dödsfallen i covid-19 har skett på samma äldreboende.

Hur personerna smittades är oklart, berättar Gärdebring, men enligt henne finns det flera personer som är smittade med covid-19 inom äldreomsorgen i Kristianstad. Huruvida dessa bor på ett och samma boende eller på olika boenden vill Gärdebring inte kommentera.

Åtgärder vidtagna

Kristianstads kommun har vidtagit åtgärder för att minska smittspridningen.

– Det gör vi på alla boenden där vi har smitta – oavsett om det är konstaterad covid-19-smitta eller om det är annan smitta. Är det så att man har influensasymptom så ser vi till att trycka extra på våra hygienrutiner som vi har. Vi kan använda skyddsutrustning till personalen om det skulle behövas. Vi isolerar den sjuka personen så gott vi kan, så att den inte umgås med övriga boende på boendet. Vi försöker minimera antalet medarbetare som florerar runt den enskilde, säger Camilla Gärdebring.

Nu efter att en person till avlidit, kommer ni att vidta ytterligare åtgärder?

– Inte direkta åtgärder till följd av det här – utan man fortsätter jobba, intensifierar möjligtvis ytterligare och trycker ytterligare på hygienrutiner.

Större problem i Sverige

Smittspridningen på äldreboendena i Sverige är ett stort problem. Det slog Folkhälsomyndigheten fast på månddagens presskonferens rörande coronaläget i landet.
– När jag pratar med mina nordiska kollegor har de inte samma problem där, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet