Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet inlagda covidpatienter ökar igen i Skåne

Publicerad

43 covidpatienter vårdas på vårdavdelning och fem personer intensivvårdas med covid-19 just nu i Skåne. Det visar torsdagens senaste lägesrapport om coronasituationen i Region Skåne.

På torsdagen uppgick det genomsnittliga antalet covidfall i Skåne den senaste 7-dagarsperioden till 130. Motsvarande siffra för en månad sedan uppgick till 71 fall, vilket innebär att det genomsnittliga antalet nästan fördubblats på fyra veckor.

Enligt Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander kan trenden med ökad samhällsspridning och en viss ökning av antalet inlagda på sjukhus, bero på olika faktorer:

– Smittan finns kvar i samhället och vi har ett öppet och levande samhällle nu. Vi har en god vaccinationstäckning men det finns många ovaccinerade kvar i samhället som kan bli sjuka.

10-50-åringar smittas mest

Den senaste veckan visar statistiken att smittspridningen ökar i alla åldersgrupper utom bland de allra äldsta.

– Det är fortsatt så att de flesta som drabbas är fortfarande mellan 10 och 50 år och det är få som smittas bland de allra äldsta. Det är en generell ökning vi ser och vi ser ökningen i hela Skåne vilket tyder på att smittan tar sig fram i vårt samhälle lite mer nu, säger Eva Melander.

Ännu inte över

När tror du pandemin är över?

– Jag önskar jag kunde svara på den frågan. Jag hoppas att vi snart ska kunna se på den här sjukdomen som en säsongsförkylning eller motsvarande det vi upplever med influensa, säger smittskyddsläkare Eva Melander, och fortsätter:

– Det intressanta är nu vad som kommer hända under vintersäsongen. Hur pass tufft kommer vi ha det? Vi har ju en god vaccinationstäckning, vi fyller på med nya doser, men hur står sig det i förhållande till smittspridningen?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet