Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad folk i Malmö tycker om visitationszonerna. Foto: SVT

Hör vad folk i Malmö tycker om visitationszonerna

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades det nya regeringsunderlaget, ett av förslagen är att införa visitationszoner. Malmö är en stad som varit drabbad av gängkriminalitet och SVT Nyheter Skåne gick ner på stan och frågade vad folk i Malmö tycker om förslaget.

Visitationszoner är en av punkterna i det så kallade Tidöavtalet, och en av flera åtgärder som den nya regeringen nu lyfter fram för att bekämpa gängkriminaliteten.

Utökad befogenhet

Det handlar om att införa tidsbegränsade visitationszoner för att söka efter illegala vapen och sprängmedel. Åklagare ska kunna fatta beslut om att polisen får utökad befogenhet att visitera fordon och människor i ett visst område.

Se vad folk i Malmö tycker om visitationszonerna i klippet ovan.

Här är förslaget om visitationszoner

Visitationszoner

Inför ett system med tidsbegränsade visitationszoner för att söka efter illegala vapen och sprängmedel. Åklagare ska kunna besluta om utökade befogenheter för polis att på en viss geografisk plats söka efter vapen och handgranater på människor och i fordon. Besluten ska vara tidsbegränsade och ska även kunna vara begränsade till vissa tider på dygnet, t.ex. för att minska förekomsten av vapen vid uteställen. Åklagares beslut ska kunna överklagas till domstol. Systemet ska utvärderas efter tre år.

Här är Tidöavtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.