Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara J hade fler än 500 kontakter på bolagets LinkedIn när SVT kontrollerade kontot i mars månad. Foto: SVT Design/LinkedIn

Vårdexpressen: Åtalade vd:n frågades ut om påhittad kommunikationschef

Uppdaterad
Publicerad

Vårdinnovations före detta vd Damon Tojjar har i polisförhör sagt att bolagets kommunikationschef Sara Johansson inte existerar. Men under den sjunde rättegångsdagen svarade den åtalade inte på åklagarens frågor om kommunikationschefen utan hänvisade till sekretess.

Innan åklagaren började sitt förhör med den tilltalade på fredagen, valde Damon Tojjar att i över två timmar fritt berätta om händelserna i samband med Region Skånes upphandling av Vårdexpressen. Han sa att han väntat i 150 dagar på att få ge sin version av det som hänt.

Kammaråklagare Thomas Forsberg påbörjade sedan förhöret med Damon Tojjar och frågade bland annat om Tojjars olika titlar samt om Vårdinnovations kommunikationschef Sara Johansson.

Flera experter som SVT varit i kontakt med har konstaterat att Sara Johanssons bild på Linkedin är skapad med hjälp av artificiell intelligens. Sara Johansson har haft över 500 kontakter på sitt konto.

En köpt konsulttjänst

– Finns hon? frågade åklagaren.

– Det är en konsulttjänst som bolagets ledning fattat beslut om att köpa. Det är inte jag som har fattat det beslutet och jag kommer inte att kommentera det vidare, sa Damon Tojjar, varpå åklagaren upprepade sin fråga:

 - Finns hon?

Tojjar fortsatte då att svara undvikande. Förhöret drog ut på tiden och rättens ordförande, Ann-Louise Roos, uppmanade till slut Damon Tojjar att svara på åklagarens frågor.

Hemlig konsulttjänst

När åklagaren frågade varifrån konsulttjänsten med Sara Johansson hade beställts, fick han inget svar.

– Varför skulle det vara sekretess? undrade åklagaren.

– De omständigheter som jag och mina medarbetare varit utsatta för, med det mediadrev som har varit, har gjort att vi lidit stor skada men även de konsulter som vi givit uppdrag till att jobba för oss, har fått betydande konsekvenser, sa Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar i Malmö tingsrätt.

Samtliga åtalade nekar till brott.

I klippet ovan pressar åklagaren Damon Tojjar om den påhittade kommunikationschefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet