ATN: Har tillstånd ”för merparten av våra kanaler”

Uppdaterad
Publicerad

ATN har rätt att sända i 99 procent av fallen. Det säger en medlem i ATN:s ägarfamilj till SVT Nyheter. Nu ska partners hjälpa dem att få igång verksamheten igen – trots att i princip all teknisk utrustning tagits i beslag.

– Vi kan ha gjort ett och annat misstag, men för merparten av våra kanaler har vi tillstånd, säger en medlem i ATN:s ägarfamilj till SVT Nyheter.

Han vill inte uppträda med namn och än mindre bli intervjuad framför kameran, när han visar runt i företagets nu nedstängda lokaler i Malmö. Enligt honom ägnar sig ATN åt att paketera och vidaresända utländska tevekanaler som är kostnadsfria att titta på.

Tv-piraterna i Malmö

– Allt du kan se hos oss skulle du kunna plocka hem gratis via en parabolantenn. Via avkodar inte, som det påståtts, betalkanaler och sprider dem vidare, menar han.

Utrustning i beslag

SVT: Men att en tv-utsändning normalt erbjuds gratis innebär väl inte att vem som helst får sprida den vidare?

– Nej, men det kan knappast vara något stort brott, om det nu råkat ske utan tillstånd någon gång. Jag menar, vilken skada har vi vållat? Och i 99 procent av fallen har vi rätt att sända, många av kanalerna framhåller själva i sin reklam att de går ut i våra boxar, säger ATN:s representant.

Han vill inte diskutera detaljer kring hur sändningarna ska kunna vara igång igen ”inom tio dagar”. Vid polisens tillslag i måndags beslagtogs i princip all teknisk utrustning.

– Vi står just nu helt utan hårdvara. Men vi har partners som är beredda att hjälpa oss dra igång igen, säger han hemlighetsfullt.   

Omöjliga att nå

Det är första gången ATN överhuvudtaget kommenterar den pågående brottsutredningen. Företaget har varit i princip omöjligt att nå sedan i måndags, för media såväl som för de tusentals uppretade kunder vars TV-ruta plötsligt blivit svart.

– Polisen stängde ner alla kommuniktionsmöjligheter: hemsida, telefonväxel, rubbet. Dessutom ägnade de sig åt en omfattande förstörelse av lokalerna, säger han.

Tomma serverhallar

Han visar upp tomma serverhallar där bara datorsladdarna hänger kvar. Flera av dörrarna på kontoren har tydliga brytmärken.

– Vi erbjöd oss att låsa upp, men de bara bröt upp allt. Vi erbjöd oss att lämna över bokföring och servrar men de bara stormade in och rotade. Det är lite som att riva ner ett helt hus när man letar efter en vattenläcka, istället för att fråga vaktmästaren.

Han är för egen del skeptisk till de skadeståndskrav på hittills över 200 miljoner kronor som riktats mot företaget, från de två kanaler som menar att deras material spridits vidare utan att de gett tillstånd.

– Våra advokater får titta på det, men det verkar väldigt överdrivet. Möjligen skulle det kunna handla om en ersättning på i storleksordningen hundra tusen kronor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tv-piraterna i Malmö

Mer i ämnet