Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mostern berättar i videon om sista gången hon träffade flickan i Eslöv och om mosterns och mammans uppväxt. Foto: SVT och polisens förundersökning

Ättiksfallet: Mostern berättar – ”Jag tvingades dricka ättika som barn”

Uppdaterad
Publicerad

Som barn ska hon ha tvingats dricka ättika. Många år senare dömdes hennes syster för att ha förgiftat sin egen dotter med ättika. Mostern till flickan i ”Ättiksfallet” beskriver det hela som en mardröm.

– Det är för sjukt för att vara sant, säger hon.

Mostern vittnar om en mycket tuff barndom, där hon utsattes för våld av en vuxen. Systrarnas relation ska aldrig ha varit särskilt bra. Men som vuxna umgicks de mer regelbundet när de fick barn.

Med tiden var det alltmer sällan som flickan var med vid exempelvis kalas, enligt mostern, något som mostern ifrågasatte men fick svaret att flickan inte ville.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Vid det sista tillfället de sågs väcktes mosterns misstankar mot hennes syster och hennes man. Hon berättar att hon gjorde en anonym orosanmälan till socialtjänsten. Vad som hände med den vet hon inte.

Hör mostern berätta om det tillfället och systrarnas uppväxt i klippet ovan.

Domen överklagades till hovrätten

Det var sista gången de hördes, då systern slutade svara, enligt mostern.

Ett år senare kallades mostern till förhör och fick höra om misstankarna som riktades mot föräldrarna. I mars 2024 dömdes de mot sitt nekande till åtta års fängelse för att bland annat ha förgiftat sin dotter med ättika, hållit henne instängd i tvättstugan utan mat och vatten, endast iklädd blöja. När hon kom in till akuten var hennes tillstånd livshotande.

Fallet har överklagats till hovrätten och förhandlingarna avslutas under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet