Foto: SVT

Avhysningen av EU-migranterna stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen skulle EU-migranternas läger vid Industrigatan tömmas. Men ett överklagande av beslutet i sista stund skjuter upp kommunens planer.

Senast klockan 10 på måndagen skulle EU-migranterna ha lämnat sitt läger i Malmö. Miljöförvaltningen menar att det är på grund av hälsorisken för de boende. Men beslutet ser nu alltså ut att skjutas upp. Bakom överklagandet ligger föreningen Centrum för sociala rättigheter.

– Vi tycker att det är fel att ta till miljöbalken för att kringgå besittningsrätten. Det är fel att hänvisa till de boendes hälsa, säger talespersonen Fredrik Batzler till SVT Nyheter Skåne.

– Nu har vi överklagat till länsstyrelsen och begär att en verkställan inte sker.

Överklagan kommer formellt att lämnas över imorgon bitti klockan 09. Men skrivelsen har redan gått i väg via mejl.

För Sydsvenskan bekräftar Malmös stadsjurist att ett överklagande innebär att avhysningen inte kan ske under måndagsmorgonen.

–  Ett överklagande måste vi överlämna till länsstyrelsen, och komma med yttrande. Vi kan inte verkställa beslutet innan länsstyrelsen sagt sitt, säger Andrea Hjärne Dalhammar som samtidigt uppger att länsstyrelsen brukar ta ett halvår på sig att avgöra ärenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet