Foto: Illustration: Fojab arkitekter

Avslag för Lunds universitet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget köp av MAX IV-fastigheten. Regeringen har avslagit Lunds universitets ansökan.

– Ambitionen att köpa MAX IV-fastigheten var mycket lovvärd och hade regeringen godkänt vår begäran hade universitetet kunnat spara cirka 30 miljoner i hyreskostnad, skriver Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Det var i fjol som universitet ansökte om att förvärva fastigheten med belåning av Riksgälden. Detta efter att man bedömt att ett köp skulle vara ekonomiskt fördelaktigt. Trots att Ekonomistyrverket och en riskanalys från konsultbyrån EY kommit fram till samma slutsats gav regeringen tummen ner till köpet.

Nu kommer Lunds universitet att hyra fastigheten till cirka 100 miljoner kronor per år, 30 miljoner mer än om man ägt den. Ett hyresavtal över 25 år skrevs under 2012 men där staten kan köpa fastigheten 15 år eller 20 år efter att den är färdigbyggd, vilket beräknas bli 1 juni i år.

– Det avtalet är ett mycket bra avtal och som vi är väldigt nöjda med. Det kommer att löpa på precis som planerat, säger Torbjörn von Schantz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MAX IV

Mer i ämnet