Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bara trängsel på ett café vid senaste tillsynen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad
Förra veckan var Malmö stads miljöförvaltning åter igen ute och kontrollerade trängseln på uteserveringar, restauranger, barer och caféer i centrala Malmö. Av de 40 verksamheter som kontrollerades var det endast ett ställe som ansågs ha för trångt mellan gästerna.

Förra veckans kontroller gjordes bland annat vid Södervärn, Sankt Knuts torg och Bergsgatan i Malmö mellan den 18-24 maj. En av inspektionerna var för att följa upp brister från ett tidigare besök. Uppföljningen visade att åtgärder nu hade vidtagits.

– Många restauranger vi besöker har gjort åtgärder och försöker minska trängseln på sina verksamheter. Det finns några som fortfarande behöver göra mer åtgärder vilket gör att vi kommer att fortsätta med vår tillsyn så länge det behövs, säger David Lindsjö, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö stad, i ett pressmeddelande på måndagen.

”Restaurangerna gör sitt yttersta”

Bara en verksamhet fick en så kallad avvikelse för trängsel under förra veckans tillsyn. En avvikelse innebär enligt miljöförvaltningen att en entreprenör inte gör vad den kan för att minska smittspridningen.

Avvikelsen gällde trängsel mellan folk som satt för nära varandra på caféet Söderberg och Sara vid Sankt Knuts torg.

– Vi är ett ganska litet café och vid vissa tidpunkter kan det bli många i lokalen samtidigt. Det händer också att folk flyttar runt på stolarna och att olika sällskap hamnar närmare varandra än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Men nu har vi gjort det glesare mellan sittplatserna samt gjort markeringar i golvet för att det ska bli glesare i kön, säger Joel Larsson, cafébiträde med delat ansvar för caféet, till SVT Nyheter Skåne.

– När de flesta restaurangerna gör sitt yttersta för att minska smittspridningen så tycker jag att det är allmänheten som också måste visa hänsyn och ta sitt ansvar, säger enhetschef David Lindsjö.

Nästan 200 kontroller

Miljöförvaltingen har sedan den 17 april  i år gjort cirka 190 inspektioner på restauranger, caféer och uteserveringar i Malmö på uppdrag av Smittskydd Skåne för att minska trängsel.

Sammanlagt har 30 verksamheter fått påpekanden om trängsel varav en restaurangverksamhet skickades vidare till Smittskydd Skåne för bedömning. Den verksamheten åtgärdade problemet omgående.

Insatsen är ett led i miljöförvaltningens och Smittskydd Skånes samarbete för att minska smittspridningen av covid-19 och görs enligt Folkhälsomyndighetens föreskrift och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet