Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mamman ”Laila” berättar att hon har blivit starkt påverkad av klipp på barnomhändertaganden som hon sett i sociala medier. Foto: SVT/Firas Razak

Barnfamiljer lämnar Sverige – efter LVU-kampanjen: ”Ordet socialtjänsten skrämmer mig”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2021 har en desinformationskampanj pågått i sociala medier med påståenden om att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn. Barnfamiljer är oroliga att socialtjänsten ska ta deras barn. Därför väljer en del familjer att lämna Sverige.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med en familj som valt att lämna Sverige och flyttat till Turkiet – trots att det inte finns någon orosanmälan mot familjen.

Mamman vill inte ställa upp på intervju men säger sig ha blivit starkt påverkad av klipp på barnomhändertaganden som hon sett i sociala medier.

LVU-kampanjen

– Jag vill inte uppleva den dagen socialtjänsten kommer och tar mina barn ifrån mig, säger kvinnan.

Socialtjänsten: ”Oerhört tragiskt”

– Det är oerhört tragiskt. Socialtjänstens utgångspunkt är inte att omhänderta barn utan i möjligaste mån ska de bo kvar hos sina föräldrar. Vi vill sätta in stöd och hjälp i de familjer som är i behov av det, säger Josefin Sandell, enhetschef på socialtjänsten i Eslöv.

”Laila”, som egentligen heter något annat, bor i Malmö. Hon vill vara anonym när hon berättar för SVT Nyheter Skåne om sin oro och rädsla för socialtjänsten.

– Jag har ett ärende hos socialen. Så fort de ringer mig blir jag orolig att de kommer att ta mina barn, säger ”Laila”.

Vill lämna Sverige

Desinformationskampanjen mot socialtjänsten har fått en stor spridning i arabiskspråkiga medier vilket har skapat sådan oro att en del föräldrar börjat lämna Sverige. ”Laila” funderar också på att lämna landet.

– På grund av socialen. Alla fall man har sett på sociala medier gör en rädd så fort man hör ordet socialen.

Kampanjen skrämmer

I kampanjen mot socialtjänsten förekommer filmer på flera familjer vars barn har blivit omhändertagna. Klippen, som publicerats på sociala medier, visar föräldrar och barn som gråter och skriker. Enligt enhetschefen Josefin Sandell ger dessa filmer en skrämmande bild av socialtjänsten.

– Innan man kommer fram till den här punkten att omhänderta ett barn så har det varit en hel utredning. Det finns en anledning till att man har gjort en bedömning att barnet inte kan bo hemma i det fallet. Då filmas och sprids den här scenen som är förfärlig för alla inblandade, säger Josefin Sandell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet