Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är alldeles för lite debatt kring det här, allt handlar bara om att man ska ta vaccinet”, säger barnmorskan som arbetar i Region Skåne till SVT. Foto: SVT Grafik/Isabell Höjman/TT

Vaccinskeptisk barnmorska: ”Vill inte rekommendera gravida att vaccinera sig”

Uppdaterad
Publicerad

Hon jobbar som barnmorska inom Region Skåne och är själv ovaccinerad. När hon möter gravida ger hon dem rådet att själva söka upp information om covid-vaccinet.

– Jag har sagt att Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida att vaccinera sig, men att jag som barnmorska uppmanar den gravida att själv söka upp information och skaffa sig en egen uppfattning, säger barnmorskan.

Av de gravida och ovaccinerade kvinnor som SVT har pratat med, är det flera som uppger att de fått vag information av sina barnmorskor på mödravården och att det påverkat att man sedan valt bort vaccinet.

– Barnmorskorna vet ju inte hur det påverkar bebisen i magen utan de rekommenderar vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar, säger en av kvinnorna till SVT.

I klippet får du höra hur barnmorskan tänker kring vaccineringen mot covid-19 och hur hon har bemött gravida som har haft funderingar kring vaccinet.

Gravida i riskgrupp

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla gravida att ta vaccinet mot covid-19 då gravida anses tillhöra en riskgrupp. Det baseras på studier som har visat att det finns en risk att man föder barnet för tidigt om man skulle drabbas av en allvarlig infektion.

Varför vill du inte ta vaccinet?

– Jag känner att det inte finns tillräckligt med forskning, men också att det blir ett tvång kring vaccinering, säger barnmorskan SVT har pratat med.

”För lite debatt kring vaccinet”

Hon känner sig tystad och att vill inte gärna prata högt om sin vaccinationsstatus på arbetsplatsen, för att det finns en generell syn på ovaccinerade som obildade och ansvarslösa. Därför väljer hon att vara anonym.

– Det är alldeles för lite debatt kring det här, allt handlar bara om att man ska ta vaccinet.

Hon efterlyser en mer öppen debatt kring vaccinet och att även de som är skeptiska ska få komma till tals mer.

Här svarar smittskyddsläkare Per Hagstam på de vanligaste frågorna om vaccinering för gravida:

Tre frågor om covidvaccinering för gravida 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer