Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paulina Grzonkowska, barnmorska i Lund, känner sig otillräcklig på jobbet. Foto: TT/Johan Nilsson och SVT

Barnmorskan Paulina: ”Finns risk för massuppsägningar även här”

Uppdaterad
Publicerad

Landets barnmorskor protesterar och i Stockholm har mängder av barnmorskor sagt upp sig. Barnmorskan Paulina Grzonkowska på förlossningen i Lund ser en risk för massuppsägningar även i Skåne om inte arbetsmiljön blir bättre.

Arbetsmiljön på förlossningsavdelningarna i Skåne har varit ansträngd i flera år enligt Paulina Grzonkowska.  Hon berättar att hon och hennes kollegor jobbar mycket övertid och ofta blir utan den återhämtning som behövs.

– Det finns risk för massuppsägningar även här i Skåne. Jag jobbar natt och det är tio timmar av spring mellan olika förlossningsrum. Det är inte rätt att en patient ska träffa olika personal på ett och samma pass, säger Paulina Grzonkowska.

Förstår oron hos gravida i Skåne

2016 sa ett flertal barnmorskor upp sig i Skåne och en av anledningarna var underbemanning, något som Paulina Grzonkowska fortfarande upplever är ett problem i Malmö. Förra veckan rapporterade även SVT om överbelastad personal på BB i Lund. Där Arbetsmiljöverket hotar med ett vite på 75 000 kronor om förbättringar inte sker till januari.

Paulina Grzonkowska hoppas bland annat på mer pengar till förlossningsvården för att locka dit fler barnmorskor.

– Jag upplever en stor oro hos gravida kvinnor, de frågar om det finns någon personal kvar och det finns men det är personal som är trött. Vi är inte uppgivna och vi kommer göra vårt yttersta för kvinnornas skull, säger Paulina Grzonkowska.

”Vi har behov av fler barnmorskor i förlossningsvården på SUS”

Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på SUS Malmö/Lund, hoppas kunna undvika massuppsägningar i Skåne. Hon tar upp ett flertal åtgärder som skulle behövas inom förlossningsvården. Bland annat en utökad barnmorskeutbildning och större valfrihet för hur man arbetar som barnmorska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer