Kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Foto: SVT

Barnmorskor i Malmö säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av nattbarnmorskorna i Malmö har sagt upp sig och fler kommer att säga upp sig de närmaste dagarna. Förhandlingarna om arbetstidsförkortning har strandat och barnmorskorna har fått nog.

En anonym nattbarnmorska som SVT Nyheter Skåne har pratat med säger att barnmorskorna har nått sin smärtgräns:

– Vi är idag 17 nattbarnmorskor på en avdelning där vi ska vara 21. Vi 17 har under hela året täckt upp för bristen. Vi har jobbat övertid och slitit för att det ska fungera så bra som möjligt. Vi vet att avdelningen har försökt att rekrytera nya barnmorskor men det har inte gått.

Nej till kortare arbetstider

Barnmorskorna har förhandlat med Region Skåne om arbetstidsförkortning men nu har de fått besked att det inte kommer att bli av. Pia Teleman är verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus. Hon säger till Sydsvenskan att hon förstår att barnmorskorna är besvikna.

– Vi hade kommit ganska långt kring ett försöksprojekt på ett år, och uppfattade att det nog skulle godkännas. Men i torsdags kom tydligt besked från Region Skåne, att inga lokala avtal ska träffas och inga försöksprojekt med arbetstidsförkortning får startas,. Jag förstår att barnmorskorna är besvikna, säger Pia Teleman.

Vill göra arbetsplatsen mer attraktiv

Nattbarnmorskorna har genom en arbetstidsförkortning velat få tillstånd en rimlig arbetsbelastning för befintliga barnmorskor men också för att göra arbetsplatsen mer attraktiv för att kunna locka nya barnmorskor. Men barnmorskorna fick ett negativt besked för en knapp vecka sen- det blir ingen arbetstidsförkortning.

”Vi kan inte garantera patientsäkerheten”

– Nu är det tio nattbarnmorskor som har sagt upp sig och det kommer att bli fler uppsägningar inatt och imorgon natt. Vi gör detta för att vi känner nu att vi inte längre kan garantera patientsäkerheten. Vi jobbar underbemannat och många har under lång tid jobbat mycket övertid. Nu räcker det!, avslutar den anonyma nattbarnmorskan.

I Helsingborg lockades barnmorskor tillbaka efter uppsägning

I juni sade hälften av alla barnmorskor i Helsingborg upp sig för att få bättre återhämtningtid efter sina nattpass. Efter förhandlingar återtog nästan alla sina uppsägningar i augusti.

LÄS MER: Här är barnmorskornas öppna brev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.