21 barnmorskor återvänder till lasarettet

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskorna på Helsingborgs lasarett har kommit med sitt svar till sjukhusledningen. De flesta vill nu återanställas.

– Idag fick vi beskedet att 21 barnmorskor vill återanställas och åtta stycken vill fundera lite till över helgen. Sedan är det några som vi inte har fått kontakt med än eftersom de är på semester, säger Jenny Wingerstrand, verksamhetschef förlossningsavdelningen i Helsingborg.

Barnmorskorna har tidigare sagt till SVT Nyheter Helsingborg att de är tveksamma till om arbetsgivaren kommer kunna garantera återhämtningstiden om inte alla barnmorskor återvänder.

– Det är naturligtvis viktigt att om de väljer att inte återanställas har vi ett rekryteringsarbete till hösten, säger Jenny Wingerstrand.

Under sommaren har det stått still i förhandlingen mellan barnmorskorna och sjukhusledningen på Helsingborgs lasarett. Men i veckan började det röra på sig.

I onsdags kom sjukhusledningen med ett andra erbjudande till de barnmorskor som har sagt upp sig från Helsingborgs lasarett för att få dem att stanna. Det nya budet innebär garanterad utvecklingstid, motsvarande sju timmar och 12 minuter per månad och det ska ge dem mer återhämtning.

Detta erbjudande har hittils fått 21 barnmorskor att vilja återanställas.

– Det känns väldigt glädjande, säger Jenny Wingerstrand.

Idag var sista dagen för barnmorskorna att ge sitt besked, om någon kommer i nästa vecka och vill återanställas, vad händer då?

– Då är de naturligtvis välkommna att ge besked efter helgen, säger Jenny Wingerstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.