Region Skåne är positiva inför sommaren, efter att flera barnmorskor från andra delar av landet och Finland anmält intresse att hjälpa till. Foto: Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Barnmorskor från Finland och Stockholm stöttar upp i Malmö: ”Otroligt glad”

Uppdaterad
Publicerad

Efter medarbetarens anrop – fler barnmorskor stöttar upp den skånska förlossningsvården under sommaren. Nu tror Region Skåne att man klarar av att möta behovet.

Lösningen i Malmö har varit uppbackning från fler barnmorskor – både från andra verksamheter inom regionen – och från andra delar av landet och Finland. Dessutom har den befintliga personalen varit flexibel med sina semestrar och tagit på sig extrapass.

– Det ser bättre ut nu än vad det gjorde för bara några veckor sen. Nu har jag tillförsikt att vi ska på ett patientsäkert bemanna de tio rummen vi har öppna, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skåne universitetssjukhus.

Finska barnmorskor stöttar upp

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat om den pressade situationen inom förlossningsvården, där ett ett tjugotal barnmorskor sagt upp sig och verksamheten blivit tvungen att stänga förlossningsrum. Under våren har regionen bland annat lockat med hög ersättning för barnmorskor som tar extrapass.

Under de senaste veckorna har tolv barnmorskor från Västra Götaland, Stockholmsområdet och Finland anmält intresse att ta extrapass i Malmö under sommaren. Detta efter att en enskild medarbetare gjort ett anrop i en barnmorskegrupp på sociala medier.

– Jag är otroligt glad att hon la ut detta inlägget, säger Pia Teleman och fortsätter:

– Den viktigaste effekten är att våra barnmorskor faktiskt kan ta ut sin semester som de behöver.

Fortfarande pass att fylla

Region Skåne skriver i ett pressmeddelande att det fortfarande finns luckor att fylla när det gäller hela Skånes förlossningsvård.

– Men den sammanlagda kapaciteten gör att vi ser ut att kunna möta behoven oavsett ort, även om det kommer att krävas några ytterligare åtgärder för att få tillräckligt med personal på plats, skriver chefsläkare Marie Ekberg på Skånes universitetssjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar barnmorskan Sarah Emery mer om vad hon tror krävs för att personalen ska vilja stanna på förlossningsavdelningarna. Foto: SVT/Arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer