Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar barnmorskan Sarah Emery mer om vad hon tror krävs för att personalen ska vilja stanna på förlossningsavdelningarna. Foto: SVT/Arkiv

”Det här är inte lösningen” – skånska barnmorskor om extrapengar i sommar

Publicerad

Region Skåne erbjuder högre lön till både externa och anställda barnmorskor om de tar extrapass i sommar. Men Sarah Emery, ordförande i barnmorskeföreningen Malmöhus, tror inte att det här kommer att lösa problemen på förlossningen på SUS och hon är rädd för att personal kommer fortsätta lämna. 

Tidigare i veckan kunde SVT Nyheter Skåne berätta att barnmorskor som jobbar privat nu erbjuds 830 kr i timmen om de hoppar in på extrapass på förlossningen inom Region Skåne.

Erbjudandet gäller från 1 maj och under sommaren. Enligt regionen ska lönen motsvara ungefär vad en anställd barnmorska tjänar om hen hoppar in på liknande extrapass sommartid.

Inte nöjda med region Skånes lösning

Sarah Emery är ordförande i Malmöhus barnmorskeförening och jobbar som barnmorska på Kvinnokliniken i Malmö. Enligt henne är man inte nöjda med regionens lösning.

– Det här är ingen långsiktig lösning, den åtgärdar inte grundproblemet över huvud taget. Det finns en oro inför hösten och hur många fler som kommer välja att säga upp sig, säger hon.

I klippet berättar Sarah Emery mer om vad hon tror krävs för att personalen ska vilja stanna på förlossningsavdelningen i Malmö.

”Avlasta våra medarbetare”

Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på SUS, är medveten om att lösningen från regionens sida är kortsiktig. Till SVT skriver hon att den externa arbetskraften kan hjälpa till på kort sikt för att förlossningsvården ska fungera.

– Det är en förstärkning just nu och är också menat att avlasta våra medarbetare så att de kan få ut sin välbehövliga ledighet.

Enligt henne har man identifierat områden att arbeta med på både kort och lång sikt för att göra arbetsplatsen mer attraktiv.

– Vissa delar är redan igång. Till exempel dialogmöten mellan barnmorskor och chefer. Det vi gör nu är att tydliggöra barnmorskans självständiga roll vid normalförlossning och att avlasta den barnmorska som är koordinator, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer