Björn Hultenberg, skyddsombud på socialförvaltningen i Lund. Foto: Johan Dernelius

Bättre arbetsmiljö för Lunds socialsekreterare

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2017 hotades Lunds kommun med 200 000 kronor i böter av Arbetsmiljöverket om socialsekreterarnas arbetsmiljö inte förbättrades. Idag är skyddsombudet Björn Hultenbergs intryck att mycket har förändrats.

I en rapport från Arbetsmiljöverket i oktober 2017 kom det fram att arbetssituationen för socialsekreterarna i Lunds kommun var ohållbar. Där uppgav hälften av socialsekreterarna att de inte ville vara kvar om fem år. Många beskrev arbetet som psykiskt tungt och att de inte hann med det de skulle under sin ordinarie arbetstid.

Skyddsombudet på arbetsplatsen Björn Hultenberg beskrev i en intervju med SVT Nyheter att en av anledningarna till att många sa upp sig var det öppna kontorslandskapet där det inte gick att koncentrera sig.

”Känner mig rätt lugn”

När vi pratar med Björn Hultenberg idag upplever han situationen som en helt annan.

– Jag känner mig rätt lugn idag. Jag får inte många klagomål och en stor förändring är att cheferna förstår situationen. För mig var det en gåva från himlen att Arbetsmiljöverket uppmärksammade problemet och cheferna har tagit det på stort allvar.

Enligt Björn Hultenberg är en av de viktigaste åtgärderna att cheferna försöker vara mer på plats idag och en del av arbetslagen. Man anställer också ny personal och tar inte in hyrpersonal längre.

– Lokalerna är ju fortfarande som de var tidigare, men nu har de flesta accepterat det och anpassat sig efter att arbeta i ett öppet kontorslandskap. Vissa jobbar hemifrån ibland och de som inte har kunnat anpassa sig har slutat. Vi har också precis påbörjat i en utbildning som ska öka tryggheten i mötet med brukarna, berättar Björn Hultenberg.

Minskad personalomsättning

I ett mejl till redaktionen bekräftar socialdirektören Annika Petterson att personalomsättningen minskat och att en uppföljande enkät kring arbetsmiljön visar förbättringar, men att antalet ärenden som socialsekreterarna ska hantera fortfarande ökar.

Socialdirektören i Lund, Annika Pettersson, berättar att det har skett stora förändringar med arbetsmiljönför socialsekreterarna i Lund. Foto: Johan Dernelius

– Sjukskrivningarna bland socialsekreterarna fortsätter också att öka något, men vi arbetar med att fånga upp risker tidigt och att rehabilitera i varje individuellt fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.