Det stora sällskapet åt och drack för drygt 82 000 kronor på Malmökrogen Atmosfär på juldagen, utan att betala. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra personer häktade efter springnota på 82 000 kronor på Malmökrog

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer häktades på torsdagseftermiddagen, misstänkta för grovt bedrägeri, efter den uppmärksammade springnotan på Malmökrogen Atmosfär på juldagen. Sammanlagt är de misstänkta för ett tiotal liknande brott, som samtliga förnekar.

– Förslaget och systematiskt, säger åklagare Henrik Nordquist om förfarandet.

Det var på juldagskvällen 2023 som sällskapet, totalt 35 personer, åt middag på restaurangen i centrala Malmö för drygt 82 000 kronor. När det var dags att betala reste de sig från bordet och lämnade restaurangen i flera taxibilar, utan att betala.

Lurats med ideella föreningar

Häktningsförhandlingarna mot två män och två kvinnor i åldern 31 till 43 år hölls under torsdagseftermiddagen. Förhandlingarna drog ut på tiden, eftersom det var mycket detaljer att reda ut. Det handlade inte bara om den obetalda restaurangnotan från juldagen.

Springnotan i Malmö

– För närvarande har jag tio brottsmisstankar. Men alla misstänks inte för allt, säger åklagare Henrik Nordquist.

De fyra misstänkta har startat ideella föreningar och med hjälp av organisationsnummer från Skatteverket har de kunnat få handla på faktura – som de sedan inte betalat.

Risk för fortsatta brott

Totalt rör det sig om ett tiotal bedrägerier mot bland andra ett lekland, olika Ica-handlare och andra affärer. Bedrägerierna bör betraktas som grova menar Henrik Nordquist.

– Förfarandet är systematiskt och väldigt förslaget. Därför anser jag att det är grovt bedrägeri även om beloppen inte är så stora, säger han.

Tingsrätten häktade de fyra eftersom rätten ansåg att det fanns risk för fortsatt brottslig verksamhet och för att de misstänkta skulle kunna påverka utredningen.

Samtliga förnekar brott

Samtliga fyra förnekar brott.

– Deras inställning i rätten var att de hela tiden tänkt betala för restaurangbesöket, säger Henrik Nordquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Springnotan i Malmö

Mer i ämnet