Avgifter för hemkörning slopas. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nytt beslut möjliggör hemleverans för alkohol i Malmö

Publicerad

Avgifterna för catering slopas tillfälligt för att göra det möjligt för restauranger att leverera alkohol hem till sina kunder. Det beslutades av kommunfullmäktige i Malmö under tisdagen.

I november 2020 klubbades förslaget att låta restauranger i Malmö hemleverera alkohol till privatpersoner, detta på initiativ från moderaterna. Dagens beslut innebär att man tillfälligt slopar avgifterna för catering fram till den 31 augusti 2021.

I praktiken innebär detta att restauranger som vanligtvis inte ägnar sig åt catering slipper betala avgifter, som till exempel anmälan och godkännande av serveringslokal.

Förslaget har varit omdiskuterat

Frågan om möjligheten för restauranger i Malmö att hemleverera alkohol har varit omdiskuterat.

Länstyrelsen ställde tidigt i processen krav på att den som levererar alkohol även måste vara kvar tills att den alkoholhaltiga drycken är uppdrucken. Annars skulle handlingen betraktas som olovlig alkoholförsäljning. Detta uttalande motsatte sig moderaten och initiativtagaren till förslaget, Torbjörn Tegnhammar.

Nykterhetsorganisation IOGT-NTO valde att överklaga i samband med att förslaget röstades igenom i november 2020. Organisationen anser att beslutet strider mot alkohollagen och därför inte kan fattas av en kommunal nämnd. IOGT-NTO yrkade på inhibition, det vill säga att beslutet inte skulle vara möjligt att genomföra förrän förvaltningsrätten tagit beslut i frågan. Detta yrkande valde förvaltningsrätten att avlså.

Socialdemokraten och ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö Sedat Arif kritiserade beslutet och hävdade att nämndsbeslutet sannolikt var olagligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer