• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Samko firade idag efter Mikael Dambergs besked att sonen nu kan hälsa på henne i Sverige igen. Foto: TV2 Lorry / SVT

Regeringen förlänger inreseförbudet – undantag görs för skilsmässobarn

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förlänger nu inreseförbudet mot Danmark, men gör samtidigt lättnader i reglerna. Det innebär att barn med föräldrar på båda sidor om Öresund undantas – de tillåts nu passera över gränsen. Det bekräftar inrikesminister Mikael Damberg för SVT på torsdagskvällen.

– Vi har förlängt det tillfälliga inreseförbudet till 31 januari men vi gör två undantag. Vi har sett hur barn har kommit i kläm som reser till Sverige och för de som deltar i sjukvårdstransporter, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Det var före jul som beslutet kom om att stänga gränsen mot Danmark. Bara den som är svensk medborgare eller arbetar här släpps in i Sverige. Undantag görs också för godstransporter. Beslutet kom sedan den smittsamma coronamutationen från Storbritannien upptäckts i Danmark. Inreseförbudet gäller till den 31 januari, men kan komma förlängas.

”Har firat med champagne”

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat om Maria Sankos, vars son med danskt medborgarskap inte har kunnat hälsa på hennes i Sverige sedan gränsen stängde 22 december.

– Vi har firat med champagne i kväll, säger Maria Sanko till SVT på torsdagskvällen.

För att kunna träffa sin son har hon fått låna ett hus i Danmark. Lättnaden i reglerna gäller från och med lördag. Nu hoppas hon att sonen kommer till Sverige då.

– Han vill stå vid gränsen redan vid midnatt, säger Maria Sanko och skrattar.

Avvisades vid gränsen

Redan första veckan med stängd gräns så avvisades runt 3 000 personer vid gränsen, många av dem danskar som tänkt fira jul i Sverige.

Flera politiker välkomnade beslutet, men bland andra Sydsvenska handelskammaren har varnat för följderna när den tidigare så öppna gränsregionen stängs till.

– Jag är oerhört glad att regeringen har lyssnat på kritiken från Centerpartiet och de drabbade familjerna, säger Niels Paarup-Petersen (C).

Maria Sanko, som har kämpat för att sonens ska kunna komma till Sverige, håller med.

– Det känns som demokratin fungerar när man märker att politikerna lyssnar på oss, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet