Foto: Jessica Gow/TT

Beslut om föräldrakontrakt i Malmö rivs upp

Publicerad

På onsdagens möte i grundskolenämnden drogs beslutet om ett så kallat ”förväntansdokument” tillbaka. Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna stoppade nu det omdiskuterade förslaget, som de tidigare godkänt.

Onsdagens beslut innebär att det fortfarande saknas ett klargörande om ansvarsfördelningen mellan skola och vårdnadshavare.

– Jag tycker det här är väldigt olyckligt. Det här dokumentet hade varit ett bra sätt att tydliggöra rollerna för skola, elev och vårdnadshavare. Vi vet att det behövs. Vi vet att lärarna har en bristande arbetsmiljö och att en del föräldrar har synpunkter på mycket i skolan som de inte borde lägga sig i, säger Sara Wettergren, (L) ordförande för grundskolenämnden, till SVT Nyheter Skåne.

Den 21 maj i år beslutade grundskolenämnden att anta ett så kallat ”förväntansdokument” för Malmö stads grundskolor. Dokumentet går ut på att föräldrarna lovar Malmö stad att se till att deras barn kommer i tid, har sovit ordentligt samt har ätit frukost före skolan.

Mp och V kritiska

Beslutet har väckt stark kritik och både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har varit emot dokumentet från allra första början.

– Vänsterpartiet har hela tiden motsatt sig dokumentet, det är nu bra att opinionsarbetet gett resultat och en majoritet i grundskolenämnden river upp det tidigare beslutet, säger Lisa Stolpe (V), ledamot i grundskolenämnden.

C: Fyller inte syftet

Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna godkände först förslaget när de lades fram, men har nu valt att stoppa det. Joacim Ahlqvist (C) var först positiv men tycker att dokumentet inte fyller det syfte som det var tänkt från början.

– Dokumentet var tänkt för att definiera rollerna, men när formuleringarna började komma på plats och ändras så såg vi att det hade utvecklats till något annat som inte längre ligger i vår politik, säger han.

Viktigt att vara mätt och utvilad

Orsaken till att beslutet togs tillbaka är oenigheter kring hur dokumentet ska tolkas och att formuleringen ”Du ansvarar för att ditt barn kommer i tid till skolan, är utvilad och har ätit frukost” väckt frågor. Bland annat om frukost fortfarande kommer att serveras på fritids och vissa skolor samt om hur elever med sömnsvårigheter ska kunna vara utvilade.

Vikten av att elever kommer mätta och utvilade till skolan för undervisningens skull, kvarstår dock, skriver Malmö stad i ett pressmeddelande på onsdagen.

– Vi hoppas att det finns skolor som trots allt väljer att använda hela eller delar av dokumentet, vilket de naturligtvis fortfarande kan göra, säger Sara Wettergren, (L) ordförande för Grundskolenämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer