Det kan ta upp till ett år innan den juridiska striden kring Malmö stads beslut att tillåta hemleverans av alkohol är avgjord. Foto: Marcus Ericsson/TT och Johan Nilsson/TT

Beslut om hemkörning av alkohol i Malmö dröjer – kan ta ett år

Uppdaterad
Publicerad

Den juridiska striden kring Malmö stads beslut att tillåta hemleverans av alkohol i samband med mat fortsätter. Det kan dröja upp till ett år innan domstolen avgör om beslutet är lagligt.

– Det är olyckligt, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Det var torsdagen den 19 november som arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö beslutade att stödja Moderaternas förslag om att restauranger ska få köra ut alkohol i samband med mat. Förslaget lades fram för att underlätta för krogbranschen i Malmö under coronapandemin.

Kan dröja ett år

Kort därefter valde nykterhetsorganisationen IOGT-NTO att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Nu kan det dröja upp till ett år innan förvaltningsrätten tar ett beslut i målet.

– Handläggningstiden på kommunala mål är ungefär ett halvår till ett år. Det här målet är väldigt färskt, säger Matilda Schmidinger, jurist på förvaltningsrätten i Malmö.

”Ganska enkelt mål”

Torbjörn Tegnhammar (M), initiativtagare till förslaget, hoppas att förvaltningsrättens beslut kommer snabbare än så.

– Som jag ser det så är det ett ganska enkelt mål att avgöra. För vår del är det ingen tveksamhet om att det här beslutet har fattats på ett lagligt sätt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.