Polisen har tagit emot hundratals anmälningar från personer som råkat ut för utpressning i samband med påstått porrsurfande. Foto: TT

Polisen: ”Betala inte utpressaren”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har tagit emot sammanlagt ett hundratal anmälningar från personer som råkat ut för utpressning i samband med påstått porrsurfande.

– Betala inte, utan anmäl, säger polisen till de drabbade.

Tillvägagångssättet är detsamma i alla fallen. Ett meddelande säger att någon tagit sig in i datorn och placerat ett spionprogram där som bland annat tar över webbkameran. Programmet visar att datorns ägare surfat på porrsidor och nu tänker inkräktaren skicka ut bilder och filmer till alla på kontaktlistan – så vida inte en lösensumma betalas.

– Bara i helgen har det kommit in ett 20-tal anmälningar, säger polisens presstalesperson Nils Norling.

– Om det beror på att media rapporterat eller om det är en ny våg vet vi inte. Vi bara konstaterar att det kommit in många anmälningar.

Vill ha bitcoins

I meddelandet så står det att lösensumman ska betalas i den digitala valutan bitcoins. Det är för att transaktionen inte ska gå att spåra. Men polisens uppmaning är entydig: betala inte!

– Istället ska man polisanmäla att man blivit utsatt för utpressning, säger Nils Norling.

– Ju fler som anmäler, desto bättre bild får vi av hur många som är drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.