Foto: Hans Larsson/SVT

Bjärsjölagårds pampiga kalkugnar har renoverats

Publicerad

De är ett lite bortglömt kapitel i den skånska industrihistorien, men efter att ha renoverats för en och en halv miljon kronor är Bjärsjölagårds strävsamma gamla par Adam och Eva tillbaka igen.

De heter nämligen just så, de pampiga gamla kalkugnarna som minner om den numera avsomnade industri som en gång byggde såväl samhället Bjärsjölagård i Sjöbo kommun som godset med samma namn.   

Fram till andra världskriget användes Adam och Eva för att bränna kalken från det närliggande dagbrottet, som på sin tid var långt större än det betydligt mer kända kalkbrottet i Limhamn.

”Kändes viktigt att bevara dem åt eftervärlden”

– Adam och Eva var i bruk fram till 1940-talet men har nu stått och förfallit i många år. Förutom att vara ett viktigt industriminne är de ett klassiskt landmärke som dyker upp i många gamla reseskildringar. Därför kändes det viktigt att bevara dem åt eftervärlden, säger Sven Fajersson, vd för Hushållningssällskapet som förvaltar Bjärsjölagårds gods.

Foto: Hans Larsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjöbo

Mer i ämnet