Björkpollenchock till helgen – höga halter väntar halva Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Höga halter björkpollen kommer något tidigare än väntat i år – i alla fall i sydvästra Skåne.

Det är den där tiden på året när många får hålla sig från att klia lite extra i ögonvrån. Visst är det vackert när det blommar men känsliga personer bör se till att ha med sina allergitabletter framöver.

– Det är björken som är igång nu. Det finns risk för stora halter av björk i princip i halva Skåne – mest i sydvästra delarna och vid sydkusten, säger meteorologen Deana Bajic.

I klippet berättar hon mer om pollenprognosen.

Helgvädret

Försommarvädret tar en liten paus och det blir något kallare i helgen när nordlig vid drar in med kallare luft över Skåne.

– Om man vill vara ute ska man passa på på lördag, då det är störst solchans. På söndag lär man behöva en jacka eller en tjockare tröja, säger Deana Bajic.

Även i nästa vecka kommer det att bli lite blandat väder och något kallare än normaltemperatur. Men har man tur spolar regnet bort en del pollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.