Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag kommer inte att ta timeout. Jag har stöd av både SD Hörby och SD Riks, säger Cecilia Bladh in Zito på fullmäktigemötet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Bladh in Zito: ”Kommer inte att avgå”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) stod i centrum när kommunfullmäktige i Hörby samlades på måndagskvällen. På anklagelserna om att ha anlitat svart byggarbetskraft svarade hon:

– Jag har stöd av mitt parti och kommer inte att avgå.

Både socialdemokraterna och moderaterna lämnade in en enkel fråga om Aftonbladets uppgifter, att Cecilia Bladh in Zito (SD) ska ha anlitat svart arbetskraft för att totalarenovera sin bostad i Hörby. Hon uppmanades att ge sin version och fullmäktige beslutade att frågan skulle lyftas.

– Jag kommer inte att ta timeout. Jag har stöd av både SD Hörby och SD Riks. Jag kommer aldrig att svara på frågor om mitt privatliv i denna församling. Särskilt inte om saker som skett före min tid som kommunstyrelsens ordförande, säger Cecilia Bladh in Zito på fullmäktigemötet.

Hon läste även upp sitt pressmeddelande som skickades ut förra veckan och när partierna upprepade frågan så hänvisade hon till sitt svar ovan.

Efter fullmäktiges slut lämnade Cecilia Bladh in Zito utan att svara på frågor från media.

Ska ha betalat miljonbelopp svart

Moderaterna har redan avbrutit samarbetet med SD, sedan Cecilia Bladh in Zito vägrade att ta en time out. Moderaterna har sedan valet 2018, tillsammans med SPI, varit stödparti till Sverigedemokraterna i Hörby.

Bakgrunden till partiernas krav på förklaring är Aftonbladets uppgifter att Bladh in Zito betalat minst 2,5 miljoner kronor i svarta ersättningar till flera byggfirmor när hennes hus i Hörby totalrenoverades för några år sedan.

SVT Nyheter har i flera dagar försökt få henne att ställa upp på en intervju. Hon har avböjt men har via mejl svarat:

”Som jag sagt tidigare, och som är föremål för diskussion, är att jag inte arvoderat några personer svarta pengar”.

Cecilia Bladh in Zito (SD) har till andra medier sagt att det var hennes exman som ansvarade för renoveringsarbetet. Något som dock motsägs av kontrollansvariga för arbetet. Till SVT Nyheter Skåne har de sagt att det var Cecilia Bladh in Zito de hade kontakt med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer