Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Aftonbladets uppgifter betalade Cecilia Bladh in Zito minst 2,5 miljoner kronor i svarta ersättningar till flera byggfirmor. Foto: SVT

Oppositionen kräver att Hörbys kommunalråd avgår

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) har anlitat svart arbetskraft för att totalarenovera sin bostad i Hörby, enligt Aftonbladet. Nu kräver oppositionen att hon avgår.

– Om man inte kan redovisa att man har rent mjöl i påsen får man faktiskt ta och avgå, säger Renaldo Tirone (S), ordförande arbetarekommunen i Hörby.

SVT Nyheter Skåne har i två dagar sökt Cecilia Bladh in Zito utan att hon svarat på mejl eller telefon. Till TT säger hon följande:

– Det är riktigt att jag som byggherre varit ansvarig för renoveringen av det hus som jag och min dåvarande man ägde. Emellertid har jag av ett flertal skäl inte haft möjlighet att själv driva renoveringsprojektet. Uppgiften har istället legat på min före detta man som höll i detta tillsammans med byggansvarig. Mitt engagemang har endast sträckt sig så långt att jag vid något enstaka tillfälle agerat översättare mellan min man och byggansvariga.

”Sverigedemokraternas ledning ger mig sitt fulla stöd”

Exmannen förnekar detta och säger till Aftonbladet att Cecilia Bladh in Zito skötte alla förhandlingar med byggfirmorna. Till TT säger Cecilia Bladh in Zito:

– Givetvis har jag ett formellt ansvar som byggherre men kan inte ta ansvar för hur min ex-man hanterat betalning och kontakten med byggare. Mot den bakgrunden blir det mycket olyckligt att i ett reportage använda anonyma vittnen och min f.d. mans uppgifter som en grund för påståendet att jag avlönat arbetskraft svart. Dock har jag redovisat min situation för Sverigedemokraternas ledning som ger mig sitt fulla stöd.

Betalade minst 2,5 miljoner

Enligt Aftonbladets uppgifter betalade Bladh in Zito minst 2,5 miljoner kronor i svarta ersättningar till flera byggfirmor när hennes hus i Hörby totalrenoverades för några år sedan.

Hon tog över huset från sina föräldrar och stod som ensam byggherre under byggprocessen.

Granne: ”Inte en lugn dag”

Kommunalrådets 90-åriga granne Maj-Britt Larsson minns renoveringen som en fasa.

– Det var inte lugnt en dag, säger Maj-Britt och berättar att arbetet pågick minst en sommar. Flera byggfirmor, både svenska och utländska deltog i arbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer