Foto: Gustav Röriksson

Blodkrisen i Skåne avvärjd – men mer blod behövs

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av december sinade de skånska blodlagren. Men tack vare trogna blodgivare avvärjdes krisen inför nyår. Nu behövs dock återigen mer blod till den skånska vården.

– Inför nyår hade vi ett väldigt bra läge. Nu har vi tappat litegrann och behöver mer blod. Just nu behöver vi blod från blodgrupperna A och 0. Men alla blodgrupper behövs, allt blod går åt, säger Viveca Karlsson, biomedicinsk analytiker på Blodcentralen Malmö.

Håller i sex veckor

Blod är en färskvara som endast håller sex veckor i kylskåp. Därför behöver blodcentralerna trogna blodgivare som återkommer med sina donationer.

– De har varit fantastiska, de har ställt upp jättebra. Under hela coronapandemin har vi haft ett bra blodlager. Skåningarna känner att de är friska och då ger de blod, säger Viveca Karlsson.

Påverkas av corona

Precis som inom andra vårdinstanser påverkar coronapandemin ständigt vardagen och arbetet. Bortfall på grund av sjukdom eller minsta lilla symptom drabbar även Blodcentralens anställda men även deras donatorer.

– Vid minsta lilla förkylning eller infektion ska du inte ge blod på 14 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.