Den boende hittades liggande på golvet nedanför sängen och det visade sig att sänggrinden endast var uppdragen vid fotänden. Boendet på bilden är inte detsamma som i artikeln. Foto: TT/Arkiv

Vårdbolag i Falsterbo anmäler sig själv – boende föll ur sängen och bröt nacken

Uppdaterad
Publicerad

Det privata vårdbolaget Vardaga lex Maria-anmäler sig själva för en allvarlig vårdskada, som en av deras boende utsattes för på äldreboendet S:t Knut och Aspen i Falsterbo, i mitten av september.

Det var strax före midnatt som en anställd fick larm om att ”det skett en rörelse utanför sängen” hos en boende. Den anställde var då inne hos en annan boende och besvarade inte larmet förrän efter en kvart. Den beonde hittades liggande på golvet nedanför sängen och det visade sig att sänggrinden endast var uppdragen vid fotänden.

Joursjuksköterskan tillkallades och hon kom till boendet efter ungefär en halvtimme. Den boende blödde från pannan och sa sig ha nacksmärtor. På sjukhuset konstaterade läkaren senare att patienten fått en fraktur på halskotpelaren.

– Det är klart att detta är jätteolyckligt och självklart beklagligt. Vi vill ju väl, alla vi som jobbar med sjukvård, säger Eva Backlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid Vardagas privata äldreboende S:t Knut i Falsterbo.

Bolaget har brustit

Enligt vårdbolaget har personalen som nattade patienten dragit upp sänggrinden, men troligen inte gjort det helt korrekt. Därför föll den ner på ena sidan under natten, vilket ledde till att den boende ramlade ur sängen.

Verksamhetschefen har nu vidtagit en rad åtgärder för att liknande händelser inte ska upprepas. Bland annat informerades medarbetarna om händelsen direkt efter att den skett. Sjukgymnast och arbetsterapeut har dessutom informerat personalen om hur sänggrindar ska användas och kontrolleras kontinuerligt.

Vårdbolaget medger att de haft otydliga rutiner för hur sänggrindar ska användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.