Anmälningarna om brister i vården har haglat mot det privata äldreboendet S:t Knuts i Falsterbo. Foto: Privat

Vellinge kommun letar ny entreprenör till kritiserat vårdboende

Uppdaterad
Publicerad

Vårdbolaget Vardagas drift av äldreboendet S:t Knut i Falsterbo har kantats av problem. Nu inleder kommunen ett arbete för att hitta nya entreprenörer som kan ta över driften om det nuvarande avtalet hävs.

Antalet anmälningar om missförhållanden på äldreboendet S:t Knut i Falsterbo har skjutit i höjden sedan det togs över av vårdbolaget Vardaga i januari.

I förra veckan tog omsorgsnämnden i Vellinge kommun beslut om att inleda en ny ramupphandling för driften av vård- och omsorgsboenden.

Bakgrunden är, enligt nämndens ordförande Mavis Zander (M), att ha ökad beredskap om avtalet för något av kommunens vård- och omsorgsboenden skulle hävas.

Därmed skulle kommunen säkerställa trygg drift hos en annan vårdleverantör istället för att starta en ordinarie upphandling.

– Det finns i dag inget beslut fattat av omsorgsnämnden att häva avtalet med Vardaga, säger Mavis Zander (M).

Oppositionen vill häva direkt

I ett tilläggsförslag yrkade Liberalerna, med uppbackning av Socialdemokraterna, även att Vellinge kommun omedelbart borde häva Vardagas avtal så fort en ny leverantör upphandlats.

– Vardaga har haft driften sen 1 februari och inte uppfyllt avtalet så vitt vi kan förstå. Vi tycker att nio månader räcker och måste markera att vi inte tolererar avvikelser, säger Andreas Johansson (L), andre vice ordförande i omsorgsnämnden.

Socialdemokraterna efterlyste dessutom ett kommunalt alternativ, som i sin tur stöddes av L och SD. Tilläggsförslagen röstades dock ned av den moderata majoriteten.

Nämndens ordförande Mavis Zander (M) menar att kommunen gör en avtalsuppföljning och ska ta beslut utifrån resultatet av den.

Vi har ett avtal och det är viktigt att gå genom grunderna, för om en eventuell hävning av avtalet är uppfylld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.