Foto: Mikael Nilsson

Försäkringsbolag vägrar betala för brand på boende

Publicerad

Hyresgästerna var av fel ursprung och därför vill inte försäkringsbolaget betala ut pengarna efter branden i boendet i somras. Det säger fastighetsägarna i Ystad.

– Var i villkoret står det att vi ska uppge nationalitet på våra hyresgäster?, säger Agneta Rydström, tidigare platschef på företaget Snåresta AB.

Det handlar om drygt 13,5 miljoner kronor som försäkringsbolaget Trygg Hansa vägrar att betala ut till Snåresta AB efter att fastigheten brann i somras. Skälet är att försäkringsbolaget anser att boendet bedrevs som ett asylboende och inte som uthyrning av bostäder. Därför sades försäkringen upp och inga pengar betalas ut, vilket Ystads Allehanda var först att rapportera om.

Agneta Rydström på Snåresta AB, som äger fastigheten i Ystad, tror att det är etniciteten på de boende som det egentligen handlar om.

– Om du har hyresgäster med annan etnicitet i ditt hyreshus, ska man behöva rapportera det till försäkringsbolaget för att de då ska klassa det som asylboende, frågar sig Agneta Rydström.

”Ska vi fråga våra hyresgäster var de kommer ifrån?”

Fastigheten finns i Snårestad utanför Ystad. Genom åren har det varit ett vandrarhem, därefter blev det ett asylboende och sedan december 2016 och fram till i somras hyrdes rummen ut som lägenheter.

De boende, ungefär 35 personer, hade egna hyreskontrakt med Snåresta AB. De flesta var nyanlända med uppehållstillstånd som fått en kommunplacering i Ystad. Men det fanns också andra hyresgäster som var i akut behov av bostad.

Några avtal med kommunen eller Migrationsverket fanns inte.

– Personer med uppehållstillstånd har samma rättsliga ställning i Sverige som vilken annan svensk som helst. Ska vi fråga våra hyresgäster om deras nationalitet? Det bryter mot svensk lag, säger Agneta Rydström.

Foto: Fredrik Svenningsson

Bedöms som asylboende

På försäkringsbolaget svarar kommunikationschefen Hanna Axelsson att de har interna riktlinjer som gör skillnad på en vanlig bostadsfastighet och ett boende.

I det här fallet bedömdes Snåresta AB som ett boende ”för flyktingar, asylsökande och personer som sökt eller fått uppehållstillstånd”.

Nu har konflikten lett till en stämning från Snåresta AB – de kräver försäkringsbolaget på 13,5 miljoner kronor.

– Ett boende har andra riktlinjer och villkor i vår försäkring. Dels handlar det om beläggningsgraden, att man delar på gemensamma ytor, dels vet vi av erfarenhet att flyktingboenden är mer skadedrabbade och tyvärr kan det finnas en hotbild mot dem, säger Hanna Axelsson.

Men om ni ska bedöma boendet som ett flykting- eller asylboende så måste det väl bo asylsökande där?

–  Vi vill inte förekomma den eventuella rättsliga prövningen. När vi blivit delgivna stämningen från domstolen kommer vi att redogöra i detalj för vår inställning, säger Hanna Axelsson.

Agneta Rydström säger att bolaget skickade in både ritningar och beskrivning av verksamheten innan de tecknade försäkringen.

En av tre huskroppar totalförstördes i branden och alla boende fick flytta. Foto: Mikael Nilsson

– Vi hade individuella hyreskontrakt med dem som bodde här, de hade eget hushåll med gemensamt kök, säger Agneta Rydström.

Men på Trygg Hansa anser man att Snöresta inte fullgjort sin upplysningsplikt och därför sades försäkringen upp och inga pengar betalades ut.

Idag står fastigheten tom. När en eventuell rättegång börjar är oklart just nu.

Uppehållstillstånd

Personer som får uppehållstillstånd kan få det antingen permanent eller tillfälligt. Har man fått uppehållstillstånd får man ett svenskt personnummer med fyra sista siffror.

En asylsökande bor ofta i Migrationsverkets boenden i väntan på beslut. Asylboenden upphandlas av Migrationsverket direkt med fastighetsägare eller företag som bedriver asylboenden.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.