Mats Stenfeldt förvaltar fastigheten. Foto: Johan Dernelius

Förvaltaren: ”En fruktansvärd tragedi”

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger inom en vecka har det brunnit i hyresfastigheten i Snårestad, utanför Ystad. Samtliga boende evakuerades efter den första branden, så när det brann på midsommarafton fanns ingen i huset.

– Det är en fruktansvärd tragedi för dem som har bott här. Ystad kommun har hittat övernattning till dem på en kursgård utanför stan, säger Mats Stenfeldt som förvaltar fastigheten.

Det har förekommit uppgifter att det är ett asylboende som har brunnit, men det stämmer inte.

– Det är ett korridorsboende med en blandning av hyresgäster. Några har visserligen kommit till Sverige nyligen, men samtliga har uppehållstillstånd och personnummer. De hyr var sitt rum och betalar själva. Migrationsverket har ingenting med det att göra, säger Mats Stenfeldt.

Räddningstjänsten stannade kvar på platsen för bevakning. Foto: Johan Dernelius

LÄS MER: Branden på boende för nyanlända misstänks vara anlagd

Etikett från bensin hittades på platsen

Området runt fastigheten är fortfarande avspärrat. På måndag ska polisen göra en teknisk undersökning av platsen, men redan nu finns tecken på att den första branden, på onsdagkvällen, varit anlagd.

Räddningstjänsten konstaterar att det har börjat brinna på minst två ställen samtidigt och utanför huset gjordes ett fynd som Mats Stenfeldt fotograferade.

– Det är en etikett som enligt en av brandmännen kommer från en enlitersflaska bensin, berättar han.

Etikett från en enlitersflaska bensin. Foto: Mats Stenfeldt

LÄS MER: Ny brand på boendet i Snårestad

Boende ska kunna återvända

Det finns ännu ingen misstänkt för någon av bränderna och polisen är förtegen med uppgifter. För att förhindra fler attentat har fastighetsägaren anlitat väktare som ska bevaka byggnaden. Mycket av fastigheten är intakt och Mats Stenfeldt hoppas att hyresgästerna ska kunna återvända redan nästa vecka.

– När polisen har hävt avspärrningarna ska väl 90 procent av de boende kunna flytta in i de lediga rummen. De andra ska vi försöka hjälpa att hitta bostad, säger han.

Planen är också att bygga upp de brännskadade delarna så snart som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.