Eva Holmqvist har bott i stadsdelen Lindeborg i Malmö i nästan femtio år och aldrig upplevt något som liknar måndagens sprängattentat. Foto: Patrik Cegrini/Anders Eeg-Olofsson

Bombdådsgranne: ”Det som händer är förfärligt”

Uppdaterad
Publicerad

Förfäran och oro. Det är några av de känslor som boende i Lindeborg i Malmö berättar om efter måndagens explosion. Polisen utreder om det finns någon koppling mellan de två sprängningar som varit i Malmö under de senaste dagarna.

Eva Holmqvist bor sedan 1974 i det bostadsområde där det under måndagskvällen inträffade en sprängning vid en trappuppgång.

– Jag satt i soffan på sjunde våningen och den skakade, säger hon.

Eva Holmqvist berättar att hon inte tidigare upplevt något liknande.

– Det som händer i Malmö nuförtiden är förfärligt, säger hon.

Även Verica Stojanovic har bott i stadsdelen i flera decennier. Hon var på jobbet när explosionen inträffade men tycker det som hänt i hennes trappuppgång känns obehagligt.

– Jag känner mig lite rädd och kunde inte somna i natt, säger hon.

”Rör sig om en snäv krets individer”

Polisens utreder nu om det kan finnas ett samband mellan måndagens detonation i trapphuset och det sprängdåd som genomfördes under söndagen i stadsdelen Lindängen.

– När det gäller den absolut grövsta våldsbrottsligheten med skottlossningar och detonationer så rör det sig nästan alltid om en och samma ganska snäva krets individer i Malmö, säger polisens presstalesperson Nils Norling.

– Med det sagt kan vi inte omedelbart säga att vi ser några kopplingar mellan de här två olika dåden, säger han.

Det fanns under tisdagsförmiddagen ingen person som frihetsberövats misstänkt för sprängdådet i Lindeborg. Under måndagen greps och anhölls dock två personer misstänkta för inblandning i dådet på Lindängen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.