Boende i Kinesiska muren i Malmö vill förhindra kronofogdens exekutiva auktion av fastigheten. Foto: Bernard Mikulic

MKB lägger bud på Kinesiska muren – boende godkänner

Uppdaterad
Publicerad

In i det sista pågår försök att hindra en exekutiv auktion på bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 i Kinesiska muren i Malmö.

Allmännyttiga MKB ska ha lagt ett bud på 80 miljoner kronor, vilket de boende har röstat igenom – men det kan ändras av Kronofogden.

Under torsdagskvällen kom beskedet att MKB lagt ett bud på 80 miljoner kronor på fastigheten. Efter ett långt möte beslutade även de boende att tacka ja till erbjudandet.

– Det är blandade känslor. Jag får inte ens ut 50 procent av det jag investerat själv. Samtidigt, ingen går med vinst men jag anser ändå att detta är en vinst för vi slipper gå med noll, säger boende Sibel Hasan.

Kinesiska muren i Malmö

Tidigare har företaget Västra Skrävlinge lagt ett förslag på fastigheten vilket röstades ned av medlemmarna eftersom det förekom uppgifter om att bättre bud kunde komma. MKB:s bud och villkor ska påminna om Västra Skrävlinges – lägenheterna ska göras om till hyresrätter och de boende får bo kvar även om hyran kan bli avsevärt högre än dagens månadsavgifter.

Även MKB:s förslag innebär att företaget först köper alla bostadsrättsinnehavares lägenheter. Priset avgörs av storlek och lägenhetens skick, men varje boende förväntas få tillbaka en del pengar.

Auktion kan fortfarande bli av

Nu är det banken som har sista ordet, något som Sibel Hasan tycker känns oroväckande.

– Jag är rädd för att siffrorna de gett oss ikväll kan komma att ändras. Advokaten sa att det inte är någonting som är hundra procent här även om man tror att det ska bli som det är sagt, säger hon.

Utöver det kan Kronofogden välja att inte avblåsa den exekutiva auktionen som är tänkt att hållas tisdagen den 28 september. I normala fall ställs inte en exekutiv auktion in efter att den annonserats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinesiska muren i Malmö

Mer i ämnet