Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De tre översta våningarna förstördes i branden. Släckningsarbetet försvårades av att byggnaden är ett modulhus där stommar, väggar och golv är av trä. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Bränder i klimatsmarta trähus sprider sig snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Det började som en vindsbrand, men glödbränder spred sig neråt i konstruktionen i huset på Lindängen i Malmö. Bränder i höga modulträhus kan också öka risken för husras. För räddningstjänsten innebär detta nya utmaningar.

De öppna lågorna fick brandmännen bukt med på cirka tre timmar. Men femvåningshuset på Lindängen är ett modulhus där stomme, väggar och tak är byggt i trä. Det är mer klimatsmart att bygga så men brandsläckningen försvåras.

– Vi upplevde på plats att branden som startade på vinden har spridit sig i skarvarna mellan modulerna och branden har varit så långt nere som på våningsplan tre, säger Henrik Greiff, operativ chef Räddningstjänsten Syd.

Klimatkrisen

Glödbränder sprids och konstruktionen försvagas

Vinden och de två översta våningarna blev helt förstörda. Bränderna var inneslutna i väggar, tak och golv, och blir då mycket svårare att hitta. Hela konstruktionen av trä försvagas också av att bärande delar glödbrinner.

– Det är ett arbete som är svårt, tidsödande och hela tiden behöver vi göra en bedömning gällande vår egen säkerhet i byggnaden, säger Henrik Greiff.

Ny utmaning för brandmännen

Det tog totalt 50 timmar att släcka bränderna och det är ännu oklart om huset måste rivas på grund av brand- och vattenskador. Räddningstjänsten är vana vid att släcka villabränder med mycket trä i konstruktionen men flervåningshus är en ny utmaning.

– Vi har ju stött på den här typen av konstruktioner vid några tillfällen och det har blivit vanligare att man bygger så här. Det som är nytt för oss är att det är den här storleken på byggnader, säger Henrik Greiff.

Efter branden på Lindängen: Ali får inte komma in i sin lägenhet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ali el-Ali har fortfarande inte fått komma in i sin lägenhet efter att det brann i ett femvåningshus på Lindängen i Malmö. Just nu flyttar han runt hos vänner för att ha tak över huvudet. Foto: Mikael Nilsson och Bernard Mikulic/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet