Under nian bytte Anna Hylén lärare i många ämnen. Foto: Sanne Kleiner

Stor lärarbrist i Skåne inför skolstarten

Publicerad

Lärarbristen visar sig tydligare. Inför skolstarten i veckan finns över 250 lediga tjänster i Skåne, bara till grundskolorna. För eleverna leder det till många och täta lärarbyten.

I veckan ska Skånes tomma klassrum återigen fyllas med elever. På mängder av skolor är det ännu oklart vem som ska vara lärare.

Alva Törnebladh Foto: Sanne Kleiner

– Nu när jag kommer tillbaka efter sommarlovet, så kommer jag endast ha kvar tre eller fyra av mina gamla lärare. Jag är rädd för att det kommer påverka min utbildning. Nian är ett så viktigt år men jag är rädd att jag kommer sänka mina betyg, säger Alva Törnebladh som börjar nian.

Elever: Det är vi som drabbas

Enligt de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen finns det 251 lediga lärarjobb till grundskorna i Skåne inför skolstarten.

Utöver att det är brist på lärare väntar också stora pensionsavgångar i landet framöver. I Skåne kommer var tionde lärare att gå i pension inom fem år, visar en undersökning gjord av Lärarförbundet.

Anna Hylén Foto: Sanne Kleiner

I slutändan är det eleverna som påverkas mest. Anna Hylén gick ut nian i våras. Under hennes sista år i grundskolan var lärarbyten, obehöriga lärare och vikarier vardag. I nian bytte hon lärare tre gånger i de flesta ämnena, dessutom bytte de rektor tre gånger.

– Det är vi som drabbas. Läraren är den som ska sätta mitt betyg och värdera hur bra jag är på något. Så då funkar det inte om jag har känt en lärare i en vecka. Våra betyg är ju inte över ett prov utan över hur vi presterat under hela skolåret, säger Anna Hylén.

Hundratals lediga lärartjänster

Arbetsförmedlingens statistik visar att det fanns totalt 593 lediga lärartjänster i Skåne i juli. Men då ingick inte enbart grundskollärare utan även förskollärare, gymnasielärare, specialpedagoger, fritidspedagoger, studie- och yrkesvägledare och övriga pedagoger med teoretisk specialkompetens.

Av de 593 lediga tjänsterna var 251 grundskollärare, 117 förskollärare och 59 gymnasielärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.