En del av bevisningen är en video som bröderna själva filmat när 82-åringen skriver under gåvobrevet. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Bröder döms till fängelse – lurade 82-åring att ge bort lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

En 82-årig man blev i höstas vilseledd att ge bort sin lägenhet – nu döms tre bröder till tre års fängelse för grovt bedrägeri.

82-åringen anlitade i höstas Seniorhantverkarna för att få sin lägenhet tömd på saker. Bakom företaget står bland andra Gabriel Bergkvist (tidigare Ibrahim Fakhro), Jörgen Johansson (tidigare Abd Elrahman Fakhro) och Karl Mikael Persson (tidigare Nabil Fakhro).

De ska, enligt domen, ha lurat mannen att skänka sin lägenhet till Gabriel Bergkvist och döms nu till tre års fängelse var för grovt bedrägeri.

Efterhandskonstruktioner

Under rättegången menade bröderna att mannen frivilligt gett bort sin lägenhet – en förklaring tingsrätten i domen beskriver som ”rena efterhandskonstruktioner”.

I domen förlitar man sig så väl på vittnesmål från personer som träffat och kände 82-åringen, som avled i februari i år, men även på teknisk bevisning i form av chattar mellan bröderna.

Tre års fängelse

I domen konstateras att bröderna på ett utstuderat sätt ”lurat av en gammal människa inte bara en tillgång av stort ekonomiskt värde utan också dennes hem”.

Tingsrätten skriver även att brottet, grovt bedrägeri, har så pass högt straffvärde att något annat straff än fängelse är uteslutet.

Bröderna kommer att hållas häktade tills domen vunnit laga kraft då rätten anser att risken att de fortsätter sin kriminella verksamhet är stor.

– Vi är givetvis besvikna över tingsrättens bedömning. Jag kommer att sammanträffa med klienten i början av nästa vecka för ställningstagande till fortsättningen, skriver Gabriel Bergkvists advokat Sven Severin i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

SVT Nyheter Skåne har tidigare granskat brödernas trädgårdsbolag samt bluffbolag som Seniorhantverkarna.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne från rättegångens första dag:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en film går det att se när 82-åringen skriver under gåvobrevet. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer