Foto: Julia ÅbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

S och MP kuppade sig till budgetseger

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna hade i kväll chansen att, precis som i riksdagen förra veckan, fälla en rödgrön budget genom att rösta på Alliansens förslag i Skånes regionfullmäktige. Men Socialdemokraterna och Miljöpartiet fick till slut igenom sin budget – genom att rösta på SD:s.

Regionstyrelsens förslag vann till slut huvudomröstningen med 62 röster mot Vänsterpartiets åtta. Alliansen och SD la ner sina röster i den sista och avgörande omröstningen.

– Det är naturligtvis väldigt positivt. Vi behöver stoppa nedskärningarna inom sjukvården och göra satsningar. Och det gör vi nu genom den bugdet vi fått igenom, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

Men det var ett taktiskt spel som avgjorde dramat. S och MP kuppade sig till en slutgiltig seger i huvudomröstningen. När det skulle röstas om vilket förslag som skulle ställas mot S och MP:s alternativ i huvudomröstningen vann SD:s förslag eftersom de rödgröna då röstade på SD:s förslag i stället för att lägga ner sina röster. Därmed var alliansens alternativ helt borta.

Rödgröna röstade på V-förslag

I den andra omgången ställdes Vänsterpartiets alternativ mot SD:s förslag. Då valde de rödgröna att rösta på V:s förslag, och efter det fanns inte heller SD:s budgetalternativ med i bilden som kontraproposition.

Tilll huvudomröstningen återstod alltså som givet S och MP:s budget, och den ställdes då mot V:s förslag som föll eftersom alliansen och och SD i den omröstningen la ner sina röster.

Därmed kommer Region Skåne att styras med de rödgrönas budget 2015.

Var det schysst att göra såhär?

– Det kanske det inte tycks vara vid en första anblick. Men vi ska komma ihåg att Sverigedemokraterna är ett parti som har valt att ta hela den skånska sjukvårdsorganisationen i gisslan genom att inte ha redogjort för hur man tänkte rösta i budgetomröstningen. Vi tycker inte det är seriöst. Så vi har genom en taktisk manöver vridit vågmästarrollen ur händerna på dem, säger Henrik Fritzon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Budgeten i Region Skåne

Mer i ämnet