Foto: TT

Hård partikritik mot skånsk S-taktik

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin riktar skarp kritik mot partikamraterna i Skåne efter rävspelet kring Region Skånes nya budget då partiet röstade på Sverigedemokraternas budgetförslag.

För att få igenom sin egen budget taktikröstade S och MP i Skånes regionfullmäktige i en första omgång på SD:s budget mot Alliansens. Men det ses inte med blida ögon hos den socialdemokratiska partiledningen.

– Risken är att man öppnar för att det är okej att rösta på en Sverigedemokratisk budget. Det är inte okej. Vi har ett helt annat budgetförslag och en helt annan politik. Därför är det ett olämpligt beteende, säger Carin Jämtin till Sveriges Radio Ekot.

Budgeten i Region Skåne

”Mycket omlämpligt”

Bakgrunden är SD:s vågmästarroll i Skåneregionen – på samma sätt som i riksdagen – och att partiet i förväg vägrade att avslöja hur det skulle rösta i när budgeten skulle klubbas.

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) anklagade SD:arna för att ha tagit hela Skåne som gisslan och försvarade taktikspelet:

– Det var inte vi som började med fulspel, sade han enligt Sydsvenskan.

Någon förståelse möts han dock inte av från Carin Jämtin.

– Jag tror att man förstår att det är mycket olämpligt även om det är ett spel, vilket jag också tycker är tveksamt, säger hon.

”Jämtin är inte insatt i villkoren här”

Regionrådet Henrik Fritzon (S) säger till Sydnytt att han inte delar Jämtins uppfattning.

– Följer man skånsk politik på nära håll har man lättare att förstå vårt agerande. Carin Jämtin är inte insatt i villkoren här.

Henrik Fritzon tycker det är uppenbart att Socialdemokraterna i regionfullmäktige taktikröstat för att lura Sverigedemokraterna.

– Därför förstår jag inte resonemanget  att det skulle uppfattas som okej att rösta på SD.

”95% positiva”

Fritzon säger att han fått några enstaka kritiska reaktioner mot taktikröstningen men desto fler positiva.

– Av de hundratals kommentarer jag fått har 95 procent varit positiva till att vi drivit igenom en bra budget. Det är det som vanliga männisor är intresserade av. Inte HUR besluten går igenom, säger Henrik Fritzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgeten i Region Skåne

Mer i ämnet